Acanthocereus tetragonus 'Fairy Castle Variegatus'

Acanthocereus tetragonus 'Fairy Castle Variegatus'

Perili Şato Varyete

Aile Ağacı
Yaygın İsmi
Variegated Fairy Castle
Bilimsel İsmi
Acanthocereus tetragonus 'Fairy Castle Variegatus'
Familya
Cactaceae
Yapısı
Sarı ve Yeşil Gövde
Karşılaşılabilirlik
Nadir
Hakkında

Perili Şato Varyete Bakımı

Perili Şato kaktüsün varyete türüdür. Acanthocereus tetragonus 'Fairy Castle Variegatus' ismiyle görebilirsiniz. Perili şato ile karşılaştırdığımızda daha bodur bir türdür. Perili Şato bakımını sağlayabilirsiniz:

Gövdenin dibinden onlarca yavru büyütebilir ki isminin kaynağı da bu şato gibi görüntüsüdür. Fakat, uzadıkça gövdesi kalınlaşmaz, olduğu şekilde uzamaya devam eder. Perili Şato Kaktüsün sağlıklı gelişimi için bakımında sulama önemli bir konudur. Aşırı veya sık sulamaya karşı toleransı yoktur. Sulama yapmadan önce toprağın tamamen kurumuş olması gerekir. toprağının drenajı yüksek olması gerekir. Kaktüs ve sukulent özel karışım topraklarından kullanabilirsiniz. Yavrulayan ve uzayan bir tür olduğu için, ağzı çok geniş olmayan derin bir saksı tercih edebilirsiniz. Tercih edilen saksı, bitki ile orantılı olması gerekir. Perili Şato için drenaj deliği olan (altı delik) bir saksı önerilir. Sulama esnasında, drenaj delikleri fazla suyun atılımını sağlarken, aynı zamanda sulamanın miktarı konusunda da yardımcı olur. Güneş ışığını çok seven bir kaktüs türüdür. Direkt öğle güneşi dışında doğrudan güneş alabilir. Günün 5 - 6 saati mutlaka gün ışığı almalı. Maalesef ki, Perili Şato çiçek açmayan bir kaktüs türüdür. Bu yüzden de plastik çiçeklerle satışa çıkarılır ki yapışkan kullanıldığı için bitkiye zarar verdiğini de hatırlatmak isteriz. Sadece çelikle üretim yapılabilir. Perili Şato kaktüsü çelikten üretim için, kaktüsün yavrularını kullanabilirsiniz. Kaktüsler, düşük bakım gereksinimleri olan bitki türleridir. Ancak, her ne kadar sıcak ve kurak koşullarda sağlıklı büyüseler de, kış aylarında onlara uygun bir ortam sağlamak önemlidir. Özellikle Perili Şato kaktüsü gibi özel türlerin, soğuk hava ve düşen sıcaklıklar karşısında korunması gerekir. Kaktüsler için formüle edilmiş sıvı veya katı gübreler tercih edilebilir. Bu tür gübreler bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini sağlar. Diğer bitki türleri için hazırlanan besinler, kaktüslere zarar verebileceği için kullanılmamalıdır.

Perili Şato, radyasyon kaktüsü olarak da bilinir. Genel bir inanışla, kaktüslerin içerisindeki yüksek su yardımıyla radyasyonu emdiği düşünülür ve bu yüzden elektronik aletlerin olduğu ortamlarda kaktüs (özellikle Perili Şato Kaktüsü) kullanarak çevredeki radyasyonun önlendiği söylenir. Her ne kadar, su radyasyonu emen iyi bir kimyasal olsa da  ne yazık ki, bu konuda kanıtlanmış bilimsel bir çalışma bulunmamakta.

Instagram'da Takip Et
@insukuland