Kaktüsler, son yılların en popüler bitkisi haline geldi. İlk zamanların aksine, şu an birçok türüne kolaylıkla ulaşabildiğimiz bu bitki türünün bakımı da türleri arasında değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte bazı sukulent türleri de kaktüslerle karıştırılabildiği için, yanlış bakımla bitkinin kaybına neden olabiliyoruz. Genel çerçevede, kaktüs ve sukulentler bahar ile gelişim göstermeye başlayıp, kış başlangıcına kadar gelişme ve çiçek açma evrelerini tamamlar. Çok sıcak veya çok soğuk havaları sevmezler. Kışın ise kaktüsler için dinlenme vaktidir. Peki kışın kaktüslere nasıl bakılır? Kaktüsler kışın sulanır mı? Bu soruların cevaplarını aşağıda sizlerle paylaştık.
KAKTÜSLERDE KIŞ BAKIMI
Kaktüs türlerinin büyük bir kısmı bahar aylarında gelişime başlar. Gelişimle birlikte, bakımı iyi sağlanmış, olgunlaşmış türler de bu süre zarfında çiçek açabilir. Sukulentlerde de bu süreç aynı seyirde ilerlemektedir. Fakat, bazı türler kışın gelişim gösterirken, yazın dinlenme döneminde olabilir. (Örneğin, aeonium.) Bu yüzden, bir bitki aldığımız zaman, o bitki türünü ve bakımını özel olarak araştırmak, kısaca bitkimizi tam anlamıyla tanımak, onun sağlıklı gelişmesi için faydalı olacaktır. Peki kaktüs ve sukulentlerde kış bakımı nasıl olur? Kış ayları, kaktüs ve sukulentler için dinlenme dönemidir. Kışın bu türler, bir nevi uyku moduna geçerek, bahar gelişimleri için enerji depolarlar. Ayrıca, kış bakımı kaktüslerin, bahar ayında gelişmesiyle birlikte çiçek açmasına da yardımcı olur. Kış bakımına havaların soğumasıyla başlayabilirsiniz. Her bölge için bu aralık farklılık gösterebilmektedir. Ben, İzmir'de yaşadığım için kış bakımına Kasım ayının ortası gibi başlayıp, Mart ayına doğru havaların ısınmaya başlamasıyla bu süreci sonlandırıyorum. Tam bir aralık söylemek doğru olmaz. Her yıl mevsimler arası geçişler farklı olabilir ve sıcaklık farklı derecelerde seyredebilir. Bu yüzden bulunduğunuz bölgede hava durumunu takip etmeniz, bu süreçte size yardımcı olacaktır.
Kaktüslerin kış bakımını sağlayabilmek için onları soğuk bir ortamda bulundurmanız gerekir. Eğer bulunduğunuz bölge çok soğuk olmuyorsa, balkonda bakmaya devam edebilirsiniz. Fakat, yaşadığınız yerde don olayları çok görünüyor ve sıcaklık -5 derece altına düşüyorsa, bitkilerinizi balkonda bakmanız tehlikeli olabilir. Bu durumda, bitkilerinizi soğuk bir odada, güneş alan, özellikle pencere kenarına yakın bir yerde konumlandırabilirsiniz. Bitkinin türü, dayanıklılığı konusunda size bilgi verirken, aynı zamanda bitkinin üretiminden bu yana uygulanan bakım da önemlidir. Yıllarca sıcak bir ortamda bakılan bir tür, bir anda soğuğu alınması da bitkinin sağlığını etkileyebilir.
KAKTÜSLERDE KIŞIN SULAMA NASIL OLMALI?
Kış bakımına aldığımız kaktüs ve sukulentlerde sulama farklılık gösterir. Eğer kaktüslerinize yukarıda bahsettiğimiz koşullarda kış bakımı sağlıyorsanız, Kasım ve Şubat ayları arasında sulamanıza gerek yoktur. Kasım ayında, soğuklar başlamadan önce bir kez tam bir sulama yapmanız yeterli olacaktır. Bu sulama bitkinize bu dönem için yeterli olacaktır. Sukulentler, kaktüslere göre daha fazla suya ihtiyaç duyduğu için bu süreçte ayda bir sulama yapmanız yeterli olacaktır. Tabi ki burada, önemli olan bir diğer konu da kullandığınız topraktır. Bu türler için drenajı iyi, geçirgen yapıda bir toprak kullanmamız gerekir. Bu yapıdaki topraklar bitki ihtiyacı olan suyu aldıktan sonra, geriye kalanın daha hızlı bir şekilde dışarı atılmasına yardımcı olur. Eğer drenajsız, çamurlaşan bir toprak kullanıyorsanız, sulama yapmadan önce mutlaka saksı dibini de kontrol etmeniz gerekir. Toprak tam kurumadan sulama yaparsanız, kışın da olsa bitkiniz fazla sudan çürüyebilir.
KAKTÜSLERE SICAK ORTAMDA BAKILIR MI?
Kaktüsler için kış bakımını yukarıda bahsettiğimiz şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Fakat, bitkilerinizi balkon veya soğuk bir odaya alamıyorsanız, bu durumda sıcak bir ortamda da bakımını sağlayabilirsiniz. Bu durumda da gün içerisinde yeterli güneş aldıklarından emin olmalıyız. Aksi takdirde, gelişim döneminde form bozuklukları ile karşılaşabilirsiniz.
Bitki toprakları sıcak ortamda hızla kuruyacağı için kış boyunca da yazın uyguladığınız bakımı devam ettirmeniz gerekir. Sulamayı unutmanız veya kış bakımını düşünerek, bitkilerinizi az sulamanız durumunda bitkileriniz kuruyabilir. Bununla birlikte, bitkileri ısıtıcılardan uzak tutmalıyız. Özellikle yanan bir kalorifer peteğinin üzerine bitkileri yerleştirmek yanlış olacaktır.
KAKTÜSLERDE KIŞIN GÜBRE KULLANIMI
Kışın, gübre kullanımı tavsiye edilmez. Kaktüs ve sukulentlerin gelişimini hızlandırmak için gübre kullanılabilir. Gübreleme işlemi, bitkilerin gelişime başladığı dönemlerde uygulanması daha etkili olacağı için kaktüs ve sukulentler için en uygun zaman Nisan ve Haziran ayları arasındadır. Ayda maksimum iki kez olacak şekilde, sıvı gübre kullanılabilir. Her gübre, kaktüs ve sukulentler için uygun değildir. Bu yüzden, gübre almadan önce, gübrenin hangi tür bitkiler için kullanılabileceği araştırılmalıdır.
KIŞIN TOPRAK DEĞİŞİMİ YAPILIR MI?
Kış bakımına alınan türler için, toprak değişimine gerek yoktur. Toprak değişimi için en ideal zaman, gelişim dönemleridir. Fakat, bitkinizde halihazırda kullandığınız toprak kaliteli değilse, bitkinin toprağı azalmışsa, bitkiniz kırıldıysa toprağını değiştirebilirsiniz. Yeni bir bitki aldığımızda da toprağının hemen değiştirilmesi tavsiye edilir. Çünkü, bitkide kullanılan toprağı bilmiyoruz ve bununla birlikte toprakta olabilecek bir unlu bit, ilerleyerek diğer bitkilerinize de yayılmasına neden olabilir.
KIŞIN KAKTÜS ÜRETİMİ
Kış ayları, bahsettiğimiz gibi bitkilerin dinlenme dönemi olarak düşünülebilir. Bu süreçte bitki gelişimini durdurur. Üretim için de aynı durum söz konusu olacağı için, bu dönemde üretim yapmanız zor olacaktır. Üretim için, bahar aylarını bekleyebilirsiniz. Bitkiniz kırıldıysa veya çürüme sonucu sağlam kısmı ayırdıysanız, bitkilerinizin yara kısmı kuruduktan sonra toprağa dikebilirsiniz.
KIŞ BAKIMI NASIL SONLANDIRILIR?
Havaların ısınmasıyla birlikte sulamaya başlayarak, bitkilerinizi bahara hazırlayabilirsiniz. Bahar başlangıcı, havaların oldukça dengesiz olduğu bir dönem olduğu için öncelikle ayda 2-3 sulama yaparak başlamanız sağlıklı olacaktır. Haziran’a doğru yaklaştıkça sulama sıklığını arttırabilirsiniz. Don olayları olduğu için içeri aldığınız bitkileri de bu dönemde de eski yerine konumlandırabilirsiniz. Az önce bahsettiğim gibi, bu dönemler dengesiz olabileceği için nadir türlerinizi gözlemlemenizi tavsiye ederiz.
Yukarıda sizlerle kaktüsler için kış bakımından bahsettik. Kısacası, kış aylarında kaktüslerinizi sulamadan, soğuk ve güneş alan bir ortamda bakabilir ve bahar için dinlendirebilirsiniz. Kış bakımı hakkında merak ettikleriniz için aşağıya yorum yaparak, sorabilir veya instagram hesabımızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Yorumlar