Gasteria

Gasteria

Sığır Dili

Aile Ağacı
Bilimsel İsmi
Gasteria
İsim Kökeni
Gasteria, ismindeki "Gaster" Latincede mide anlamına gelir. Gasteria adının verilmesinin nedeni Gasteria çiçeklerinin taçlarındaki şişmiş kısmından dolayı çiçeklerin mide şeklinde görünmesidir.
Familya
Asphodelaceae
Çiçek Renkleri
Kırmızı, Pembe, Yeşil
Kökeni
Güney Afrika
Karşılaşılabilirlik
Yaygın
Hakkında

Gasteria, Güney Afrika'ya ve Namibya'nın en güneybatı köşesine özgü, etli bitkilerden oluşan bir türdür. Gasteria, Asphodelaceae familyasının, Asphodeloideae alt familyasının bir parçasıdır. Aynı aile içerisinde Aloe ve Haworthia türleri bulunur ve bu türlerle nispeten daha kolay melezleştiği bilinmektedir. Su tutan, kalın yaprakları vardır. Yaprakları genellikle yeşil renkte olup, üzerinde beyaz noktalar vardır. Yaprak formundan dolayı yabancı kaynaklarda "ox tongue"(öküz dili) ismiyle karşılaşabilirsiniz. Bizde halk arasında da "Sığır Dili" olarak bilinir. 

Gasteria, genellikle parlak, dolaylı ışığı tercih eder. Direkt güneş ışığı, yapraklarında yanıklara neden olabilir. İdeal konum, sabah güneşi alan ancak öğleden sonraki yoğun güneşten korunan bir alandır. Eğer yaprakları beyaz veya sarı renge dönüyorsa, aldığı güneşin fazla olduğunu gösterir. Bir sukulent türü olduğu için, toprak tamamen kuruduğunda sulama yapılmalıdır. İki sulama arasında toprak tamamen kurumalıdır. Yaprakları su tutma özelliğine sahip olduğu için, susuzluğa dayanıklıdır. Uzun süre susuz kalırsa yapraklarında buruşma ve uçtan başlayarak kuruma gözlemlenebilir. 

Gasteria sulaması yapılacağı zaman, su tüm saksıya nüfus etmeli. Tek bir yerden sulamak yerine, yavaş bir şekilde tüm alana yayılacak bir sulama yapılmalı. Saksının altında drenaj deliği varsa, su çıkana kadar sulama yapabilirsiniz. Çok derin olmayan, ağzı geniş bir saksı tercih edilebilir. Drenajı yüksek olduğu için daha hızlı kuruyan sukulent karışım topraklarından kullanılmalı.

Gasteria bakımı doğru sağlandığında yavrular ve çiçek açar. Yavrularını kökten kolayca ayırabilirsiniz. Çiçekleri, gövdesinden çıkardığı ince bir dalla ters lale şeklinde açar. Bir dal üzerinde birkaç tane çiçeği olabilir. Çiçekleri kırmızı - pembe tonlarında uçları yeşildir. Gelişim dönemi bahardır. Toprak ve saksı değişimi, üretim ve gübreleme işlemleri bu zamanlarda yapılması daha sağlıklıdır. Kasım'dan Mart'a kadar gelişimi durur. Bu süreçte kış bakımına alabilirsiniz. 

Instagram'da Takip Et
@insukuland