Kaktüs ve sukulentler son birkaç yıldır hayatımıza girmiş ve alışık olmadığımız bitki türleridir. Genel olarak düşündüğümüzde bakımları çok basit olan bu türler, yanlış konumlandırma, az veya fazla sulanmadan dolayı formları bozulabiliyor veya kuruyup çürüyebilir. Burada en önemli şey bitkinizi tanımanızdır. Bitkinizin türünü öğrenerek, bitkiniz için en uygun bakımı araştırabilirsiniz. Çünkü aynı aileden bile olsa alt türler farklı bakım isteyebilirler. Sukulent bakmaya yeni başladıysanız bitkinin sağlığı açısından sizi endişelendirecek bazı durumlarla karşılaşabilirsiniz. Hemen hemen her bitki bu durumlara aynı tepkiyi gösteriyor. Peki sukulentimin nesi var? Sukulentim ölüyor mu? Eğer aşağıda bahsettiğimiz durumları bitkinizde gözlemliyorsanız hemen aksiyon almanızın tam zamanı!

Sukulentim çelimsiz büyüyor

Sukulentim Çelimsiz Büyümeye Başladı. Ne Yapabilirim?

Sukulentleriniz ihtiyaçları olan güneş ışığını alamayacak bir konumdaysa hızlı ve çelimsiz büyürler. Bu durumda büyüyen kısım kimi zaman ayakta duramayabilir. Hızlı büyüyerek güneş ışığına ulaşacaklarını sanıp, yapraksız incecik bir gövdeyle uzanmaya çalışırlar. Bu durumda, bitkinizi daha çok ışık alan bir yere konumlandırmalısınız. Eğer bitkiniz ayakta duramayacak kadar dengesiz bir gövdeye sahipse ve bitkinizin dolgun bir görünümü olsun istiyorsanız, inceldiği yerden bitkinizi kesebilirsiniz. Kesilen kısım, belli bir süre sonra yavrular vermeye başlayacaktır. Buna ek olarak, kestiğiniz parçayı da köklendirmeyi deneyebilirsiniz. Eğer gövde çok ince ise, o parçadaki yaprakları toprak üzerinde de üretim yapabilirsiniz. 

Sukulent Yaprakları Neden Büzüşür?

Bahar ile birlikte sukulentleri toprakları tamamen kuruduğunda sulamak gerekir. Sulama yaparken tüm saksıya nüfus etmesi gerekir. Kaktüs ve sukulentlerin suyu sevmediği düşünülerek çok az su verilmekte. Bu da öncelikle kökü daha sonra da bitkiyi kurutmakta. Bitkiniz tamamen kurumadan önce, susuz kaldığında yapraklarını büzmeye başlayacaktır. Alışık olduğumuz, yaprak formunda olan sukulentlerin de susuz kaldığında yaprakları sararıp kuruyacaktır. Bu durumda yapmanız gereken tek şey toprağın sulanmasıdır. Sulamadan birkaç gün sonra yapraklar normal haline geri dönecektir. Susuz kalmaya başladığında özellikle etli yapraklı olanlar yumuşamaya başlayabilir. Fakat bu çürümenin de belirtisi olabileceği için sulamadan önce mutlaka toprak kontrol edilmeli.

Günlük bitkili paylaşımlar için Instagram hesabımızı takip edin!

Sukulent Yapraklarını Neden Döker?

Sukulentlerin toprakları tamamen kuruduğunda sulamanız gerekir. Eğer sukulentlere bakmaya yeni başladıysanız, sadece toprak yüzeyine bakarak karar veriyor olabilirsiniz ve tabi ki de bu da bitkinizin çürümesiyle sonuçlanacaktır. Bitkinizi sulamadan önce saksının dip kısmı da kurumuş olması gerekir. Genellikle geçirgen topraklar hemen kururken, torf ve bahçe toprakların dip kısmı çamurlu olabilir. Bu durumu fark etmeden üzerine yapılan sulama bitkinin çürümesine ve yapraklarının dökülmesine sebep olacaktır. Böyle bir durumda karşılaştığınızda, bitkinizi kuru bir kaktüs karışım toprağına dikmeniz gerekir. Bitkinizi diktikten sonra sulamayın ve esintili gölge bir yerde birkaç gün beklettikten sonra eski yerine alabilirsiniz. Düşen yaprakları da toprak üzerine yatırarak bitkinizi çoğaltmayı deneyebilirsiniz.

Sukulentimin Kökü Çürüdü. Kurtarabilir Miyim?

Kök çürümesinin birkaç nedeni olabilir: fazla sulama, drenaj sağlanmaması, geçirgen toprak kullanılmaması... Sukulentler su tutmayan geçirgen toprak severler. Bu topraklar sayesinde bitki kökleri daha kolay yayılım da gösterebilirler. Geçirgen toprak kullansanız bile bitkinizi ihtiyacından fazla sulamanız ve drenaj sağlamamanız durumunda bitkiniz çürüyebilir. Bu yüzden, yeni başlayanlar için altı delik saksıları öneriyoruz. Böylece fazla su kolayca dışarı atılabilir. Eğer altı deli saksınız yoksa pomza taşlarıyla drenaj sağlayabilir ve fazla suyun bitkiye zarar vermesini engelleyebilirsiniz. Bunlar dışında, küçük bir bitki için büyük bir saksı tercih edilmesi de bitkinin çürümesine sebep olabilir. Tüm saksıyı nüfus edecek şekilde sulanması durumunda, her ne kadar bakımını doğru yapmış olsanız da bitki küçük olduğu için ihtiyacından fazla suya maruz kalacak ve bitki çürümeye başlayacaktır. Eğer bitkinizin boyutuna göre bir boy büyük saksı tercih ederseniz bu sorundan kurtulmuş olursunuz. Eğer bitkinizin kökü çürüdüyse, çürük kısmı bitkiden ayırmanız ve bitkinizi tekrardan köklendirmek için hazırlayabilirsiniz. Steril bir bıçakla çürümüş kısmı kesmeniz ve bitkinizden tamamen ayırmanız gerekir. Bitkinizin de kesilen dip kısmının kurumasını beklenmeli ve kuruduktan sonra da toprağa dikilmeli. 

Çürüyen yapraklardan kurtulma

Sukulent Yapraklarım Neden Sarardı?

Sukulent yapraklarında kimi zaman sararmalar meydana gelmektedir. Bunun sebebi bitkinin yanlış sulanmasıdır. Bitkiler çok sulandığında veya susuz kaldığında da yapraklarını sarıya döndürerek tepki vermektedir. Eğer sukulentin yaprakları sarıya dönüyor ve yapraklar şişip yumuşuyorsa bu çok sulandığının anlamına gelir. Böyle bir durumda bitkiniz tamamen kuruyana kadar sulamamanız gerekir. Bu süreçte bitkinizi düzenli olarak günlük gözlemlemenizi tavsiye ederiz. Herhangi bir çürüme ile karşılaşmanız durumunda yukarıda bahsettiğimiz şekilde müdahale edebilirsiniz. Eğer sukulentin yaprakları sararıp, kuruyup çekiliyorsa, bu durum da bitkinizin susuz kaldığını göstermektedir. Bitkinizi sulayarak diğer yaprakların da sararmasını engelleyebilirsiniz.

Sukulentlerimin Rengi Neden Soluk?

Sukulent yapraklarının rengi solmaya başlıyor, eski canlılığını kaybediyorsa bu bitkinizin ihtiyacından daha az güneş aldığını göstermektedir. Soluk yapraklarla karşılaşmanız durumunda yapmanız gereken tek şey bitkinizin yerini değiştirmektedir. Bu durumda da direkt yakıcı güneş altına almak doğru olmaz. Direkt öğle güneşi bitkinizin yapraklarının yakabileceği için sabah veya akşam güneşi alan bir yere koyabilirsiniz. Güneşi aldığı zaman bitkinizin yaprakları daha da canlanacak ve rengi kırmızı tonlarına dönecektir. Özellikle sedum güneşi seven türlerden biridir.

Yukarıda sizinle karşılabileceğiniz bazı sukulent problemleri ve bu problemler oluşması durumunda yapabileceğiniz veya alabileceğiniz önlemleri paylaştık. Bitki bakımı tecrübe işidir. Mutlaka aldığınız bir bitki çürüyebilir ve onu kaybedebilirsiniz. Bu konuda sakın kendinizi üzmeyin. Bitkilerle geçirdiğiniz süre arttıkça onların dilini de konuşmaya ve onlarla daha iyi anlaşmaya başlayacaksınız. Sukulentler hakkında merak ettikleriniz varsa aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.