Ege ve Akdeniz Bölgelerinde dolaşırken bir sokak kenarında veya bahçede mutlaka denk geldiğimiz, hatta bir kulağıyla eve döndüğümüz bir türdür Kaynana Dili. Kolay bulunabildiği gibi, bakım ve üretimi de oldukça basittir. Opuntia ficus-indica, halk arasında genellikle Kaynana Dili veya Hint İnciri diye geçen bu bitki, bir kaktüs türüdür. Opuntia ailesine aittir. Sarı, kırmızı ve turuncu renklerde çiçek açar. Çiçeğinin yanında bir de yenilebilen bir meyvesi de vardır. Bahçelerde yetişebildiği gibi, evde saksılarda da kolaylıkla büyütebileceğiniz Kaynana Dili Kaktüsü bakımı hakkında merak ettikleriniz için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.  

Kaynana Dili Kaktüs Bakımı  

Meksika kökenli olan Kaynana Dili kaktüsü, eski zamanlardan beri ülkemizde özellikle Akdeniz ikliminde yetişebilen, dikeni bol bir türdür.Kaktüslerin popüler olmasıyla beraber, bu türe de ilgi artmıştır. Halk arasında Hint İnciri,Frenk İnciri, Kaynana Dili, Dikenli İncir, Dikenli Armut şeklinde bilinmektedir. Bilimsel adı Opuntia ficus-indica olan bu türü yabancı kaynaklarda Prickly Pear Cactus olarak da görebilirsiniz. Kıbrıs’ta ise bu türe Babutsa denmektedir. Tarihin en eski zamanlarından beri değerli olan bu kaktüs türü, Azteklerin kültüründe büyük rol oynamış. Dinsel törenlerinde giydikleri kıyafetlerine kırmızı rengi vermek için bu bitkide yaşayabilen bir kene türü olan koşnil böceğinin kabuğundan faydalanırlarmış. Buna ek olarak, Amerika’nın keşfinden sonra, İspanya hükümdarına getirilen hediyelerden biri de bu tür kaktüs olmuş ve daha sonra bu türe sahip olmak o zaman Aristokratlar arasında önemli bir yere sahipmiş. Peki Opuntia ficus-indica Kaynana Dili kaktüs bakımı nasıl yapılmalı? Kaynana Dili kaktüsü, kaktüsler arasında en az nazlı olan türdür diyebiliriz. Yayılan ve yaşlandıkça ağaç formu alabilen bir türdür. Bakımı oldukça basittir. Sağlıklı bir Hint İnciri kaktüsünüz olsun istiyorsanız diğer kaktüslere uyguladığınız bakımı uygulayabilirsiniz ve bunun karşılığında tek kulakken bile size bir çiçeğini armağan edebilir. Kaynana Dili kaktüsü, bolca güneş seven bir türdür. Öğle güneşine karşı toleransı vardır. Fakat, bu büyüdüğü ortama ve yaşına göre değişiklik gösterebilir. Yavru bir Kaynana Dili kaktüsünün yazın direkt öğle güneşine maruz kalması yakıcı olabilir. Buna dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Ege ve Akdeniz Bölgesinde bahçede kolaylıkla yetiştirebilirsiniz Diğer bölgelerde, kışın hava koşulları daha sert geçebileceği ve bitki dondan etkilenebileceği için bahçede bakılması tehlikeli olabilir. Bu yüzden, dikimini saksıda yaparak, kışın bitkiyi etkileyecek bir soğuk olduğunda kolaylıkla yerini değiştirebilirsiniz.  

Hint İnciri Bakımı

Kaynana Dili Kaktüsü Toprağı 

Opuntia ficus-indica, yukarıda da bahsettiğimiz gibi kolaylıkla bakabileceğiniz bir türdür. Aslında, tüm toprak türlerinde yetişebilir, fakat yine de bir kaktüs türü olduğu için, drenajlı toprakları çok sever. Eğer ev ortamında bakacaksanız, kaktüsler için kullandığınız geçirgen yapıdaki karışım toprağını kullanmanızı tavsiye ederiz. Böylece bitkinizde sineklenme sorunu da yaşamazsınız. Bununla birlikte, kaliteli bir toprakta daha hızlı büyüyecektir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Kaynana Dili, bahçede yetişebilen bir türdür. Burada da dikkat etmeniz gereken toprağın çok sert veya çok çamurlaşan bir toprak olmaması. Çok sert topraklarda kökler rahat hareket edemeyeceği gibi çamurlaşan topraklarda da bitki çürümesi yaşanabilir. 

Kaynana Dili Kaktüsü Sulaması  

Hint İnciri veya Kaynana Dili kaktüsünü diğer türlerle karşılaştırdığımızda susuzluğa veya fazla suya karşı toleransı daha fazladır. Uzun bir süre sulamasanız bile, bitki kolay kolay kurumayacaktır. Yine de hızlı ve sağlıklı büyümesi için, yazın toprak tamamen kuruduğunda, tüm saksıya nüfus edecek şekilde sulama yapabilirsiniz. Bahçede bakıyorsanız, yağmur suyuna maruz kalması, sorun olmayacaktır. Hatta, bitkilerin yağmur suyu ile sulanması faydalı olduğu bilinmektedir. Fakat, burada da dikkatli olmanız gerekir. Bitki eğer bu şartlara maruz kalmadan geliştiyse, uzun bir süre, toprak hiç kurumadan fazla suya maruz kaldığı için çürüme yapabilir. Kulakların yumuşamasından bitkinin çürümeye başladığını anlayabilirsiniz. Kaktüslerinizi kış bakımına alıyorsanız Hint inciri için de kış bakımı uygulayabilirsiniz. Kışın sıcak bir ortamdan ziyade, soğuk bir yerde kalması; bitkinin bahar aylarında çiçek açmasına ve yazın meyve vermesiine yardımcı olacaktır. Kış bakımında, sulama yapmanıza gerek yoktur. Kaktüslerde kış bakımı hakkında detaylı bilgi için “Kaktüslerde Kış Bakımı” yazımızı okuyabilirsiniz. 

Kaynana Dili Çiçeği

Kaynana Dili Saksısı Nasıl Olmalı? 

Kaynana Dili’nin, saksıda yetiştirecekseniz eğer, köküne bağlı olarak saksı seçimi yapabilirsiniz. Hızlı büyüyen bir tür olduğu için, sık saksı değişimi yapmamak için köküne oranla iki-üç kat büyük bir saksı kullanabilirsiniz. Yayılan bir tür olduğu için da ağzı geniş bir saksı tercih edebilirsiniz. 

Kaynana Dili Çiçek Açar Mı? 

Kaynana Dili de çoğu kaktüs ve sukulent türü gibi çiçek açar ve hatta en kolay çiçek açabilen bir türdür. Çiçekleri; sarı, kırmızı veya turuncu renkte olabilir. Bahar ayında, Nisan gibi çiçek açar.  

Kaynana Dili Üretimi

Dikenli İncir Üretimi 

Kaynana Dili kaktüsü tohumdan veya çelik olarak üretebilirsiniz. En kolay yöntem bir yaprak (kulak) çelik alarak üretimdir. Kopardığınız bir çeliğin, öncelikle birkaç gün gölge bir yerde yara kısmının kurumasını beklemelisiniz. Daha sonra, toprağa dikimini gerçekleştirebilirsiniz. Hızlı kök verecektir. Diğer tüm kaktüslerde olduğu gibi üretim için en iyi mevsim, bahar ayıdır. Çelik alırken, bitkinin tam uç kısmından almanızı öneririz. Çok dikenli olabileceği için, çelik alımı sırasında bir aparat kullanmanızı tavsiye ederiz. Kulağı öncelikle sağa sola oynatarak yerinden oynatabilir, daha sonra da döndürerek ana kaktüsten kolaylıkla ayırabilirsiniz.

Günlük bitkili paylaşımlar için Instagram hesabımızı takip edin!

Kaktüs Meyvesi Frenk İnciri Faydaları  

Kaynana dili, çiçeklerinin yanında bir de meyvesi olan bir kaktüs türüdür. Temmuz – Eylül arası meyvesini verir. Son zamanlarda çok popüler olan bu bitki, yazın çoğu yerde artık satılmakta. Yaz meyvesi olduğu ve daha lezzetli olabileceği için genellikle soğuk tüketilmesi tavsiye edilir. Kaktüs ağacından koparacaksanız da dikkatli olmanız gerekir. Annesi gibi, meyvesi de dikenlidir. Bu yüzden soyularak yenilmesi gerekir. Frenk inciri doğada kendi yetişen bir bitkinin meyvesi olduğu için, içerisinde zararlar maddeler içermez, organiktir. Vitamin, Kalsiyum ve Magnezyum içerir. C vitamini bakımından zengin olan bu meyvenin, kişiye birçok faydası da vardır. Metabolizmayı hızlandırması ve açlık hissini bastırması sebebiyle diyet yapanların tercih ettiği bir meyvedir. Vücudu çeşitli enfeksiyonlara karşı korur ve vücut direncinin artmasına yardımcı olur. Dikenli İncir aynı zamanda cilde de iyi gelmekte kırışıklıkları gidermekte kullanılmaktadır. Mideye zararlı olabileceği için bir günde en fazla beş adet tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Eğer tadına bakmadıysanız, bu yaz mutlaka denemelisiniz. 

Kaktüs Meyvesi Frenk İnciri

Kaynana Dili Kaktüsü Neden İnce Uzar? 

Kaktüslerin sağlıklı gelişebilmesi için kışın da dahil olmak üzere, yeterli güneş ışığı almaları gerekir. Özellikle yazın sabah veya akşam güneşinin direkt olarak almaları oldukça önemlidir. Kaynana Dili de, güneşi seven bir türdür. Eğer bitki gölge bir yerde konumlandırılırsa ve ihtiyacı olan güneşi alamazsa formunda bozulmalar meydana gelir. Bu yüzden de bitki yuvarlak veya elips şeklinde büyümekten ziyade daha ince şekilde büyüyecektir. Formu bozulan, kısımlar düzelmez. Fakat, form bozukluğu oluştuğunda, bitkinin yeri değiştirilip, bitki yeterli güneş ışığını aldığında, yeni çıkacak kulaklar orijinal formunda olacaktır. Formu bozulan kısımların, yavru vermesi veya çiçek açması imkansıza yakındır. Bu yüzden bu kısımları bitkiden ayırarak, yeni sağlıklı kulakların çıkması sağlanabilir.  

Yukarıda sizinle Dikenli İncir Kaynana Dili kaktüsü bakımından bahsettik. Kaktüs merakınız yeni başladıysa, başlangıç olarak kaktüslere alışabileceğiniz harika bir türdür. Güneşe, susuzluğa ve soğuğa toleransı, diğer türlere göre daha fazladır. Üretimi de oldukça basit olup, hemen tutmaktadır. Dikenlerine rağmen, kolay bakımı, çiçeği ve sağlıklı meyvesiyle bence iyi bir başlangıç olabilir. Kaynana dili kaktüsü hakkında sorularınızı aşağıya yorum olarak bırakabilir veya instagram sayfamız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.