Evimizi, bahçemizi ve hatta iş yerlerimizi süsleyen kaktüsler, son yıllarda tercih edilen en gözde bitkilerden biri oldu. Birbirinden farklı yapılarının yanında kolay bakımıyla da bitki severleri oldukça etkiliyor. Ve tabi ki de açtıkları çiçekler... Her ne kadar çiçekli bitkiler kategorisinde yer almasa da, bir sukulent türü olan kaktüsler de çiçek açar. Sarı, pembe, beyaz, kırmızı ve daha birçok renkte çiçek açan kaktüslerin çiçek açması için ne yapmalıyız? Her kaktüs çiçek açar mı? Bu soruların cevabını merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz. 

Her Kaktüs Çiçek Açar Mı? 

Kaktüs, çiçek açan bir bitki türüdür ve bitkiye ihtiyacı olan bakım sağlandığında zamanı geldiğinde çiçek açacaktır. Her kaktüs türünün çiçeklenmesi için istediği şartlar farklıdır. Bitki bakımından ayrı olarak da kimi türler için kaktüsün yaşlanması gerekir. Bazı kaktüs türleri bir yaşında bile açarken bazı kaktüslerin çiçek açabilmesi için uzun yıllar gerekebilir. Kaktüsler genellikle yılda bir kez çiçek açar ve çiçekleri kısa ömürlüdür. Tomurcuk dönemleri uzun sürse de açan çiçeğinin ömrü bir, iki gün sürer. Bazen de bazı türlerin çiçekleri bir hafta açık kalabilir. Kaktüs çiçekleri gündüz açarken, akşam kapanır. Her kaktüsün açtığı çiçeğin rengi ve şekli farklıdır. Aynı aileden olan kaktüsler benzer çiçekler açacaktır.  

Kaktus-cicer-acar-mi

Kaktüs Çiçek Açması İçin Ne Yapılır? 

Kaktüs bitkisinin çiçek açabilmesi için öncellikle bakımının doğru sağlanmış olması, kısaca bitkinin sağlıklı olması gerekir. Kaktüs türlerinin hemen hemen çoğu aynı bakımı istese de bazı türler daha hassas olabiliyor. Bu yüzden, bitkinizin türünü bilmek, doğru bakım için oldukça önemlidir. Genel olarak kaktüs bakımından bahsetmek gerekirse; doğru toprak, kuruyunca sulama ve yeterli güneş ışığı. Kaktüslerin sağlıklı gelişimiyle birlikte çürümesini engellemek için drenajı iyi, geçirgen yapıda su tutmayan toprak tercih edilmeli. Toprak dibi dahil tamamen kuruduğunda sulanması ve gün içerisinde sabah veya akşam güneşini almalı.  Eğer kaktüse doğru bakım sağlanırsa zamanı geldiğinde çiçek açacaktır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bazı türler hemen bir yaşında ve hatta yavruyken bile çiçek verebilir. Fakat, bazı türler için bu seneler geçmesi demektir. Buna ek olarak, kaktüsler normal şartlarda doğada yetişen bir bitki türüdür ve bu bitkinin saksıda olması da bitkinin çiçek açmasını engelleyebilir. Örneğin, Her kaktüs severde olan Opuntia microdasys, bildiğimiz adıyla Tavşan Kulağı kaktüsü sarı renkte çiçek açan bir kaktüs türüdür. Bakımı ve hatta üretimi çok kolay olan bu türün saksıda çiçek verme ihtimali çok azdır. Tavşan kulağı sarı çiçeklerini göstermek için hem yıllanmak hem de doğal ortamını ister. Buna karşı, Echinopsis oxygona, Kaynana Topuzu, kaktüsü ise hemen hemen her sene birden fazla çiçek açar. Peki kaktüsün çiçek açması için ne yapılmalı? 

  • Kaktüslerin çiçek açması için sulama önemlidir. Kaktüsler aşırı sulama sevmezler, fakat çok kuru da bırakılmamalı. Toprağı tamamen kuruduğunda tüm saksıya nüfuz edecek şekilde sulama yapılmalı. Doğru sulama ile kurumuş bir kaktüsü canlandırabilir ve hatta çiçek açmasını bile sağlayabilirsiniz. Çiçeklenme döneminde kaktüsler daha fazla su ihtiyacı olduğu için, özellikle bu dönemde çok fazla kuru bırakılmamalı. 
  • Gün içerisinde yeterli güneş ışığı almalı. Yaz veya kışın fark etmeksizin sabah veya akşam güneşi almalıdır. Direkt öğle güneşi, özellikle yaz aylarında kaktüsler için tavsiye edilmez. Yakıcı olabileceği için bitkilerin yapraklarının yanmasına ve hatta plastik saksıda bitkinin köklerine bile zarar verebilir. 
  • Kaktüsler için kış bakımı, bikinin gelişim dönemi olan bahar ayında gelişimine ve çiçek açmasına yardımcı olur. Kışın kaktüsleri soğuk fakat aydınlık bir yerde bakılarak, kış bakımı sağlanabilir. Kaktüslerin gelişimi kışın durur ve bu süreci bitkilerin dinlenme süreci olarak görebilirsiniz. Bu süreçte kaktüslerin sulanmaması gerekir. Sıcak ortamda bakılan kaktüslere kış bakımı uygulanmaz. Kış bakımı hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için “Kaktüslerde Kış Bakımı” yazımıza bakabilirsiniz. 
  • Kaktüslerin gelişim dönemlerinde, bu türler için uygun olan besin veya gübre vererek de çiçek açmasına yardımcı olabiliriz. Burada önemli olan kullanılan ürünün kaktüsler için olması ve belirtilen ölçülerde kullanılması. Gübreleme işlemi bahar aylarında bitkilerin gelişimin destek vermek için kullanılır. Mart ve Haziran ayları arasında yaklaşık olarak ayda 2 kez olacak şekilde bu işlem yapılabilir. Ben iki yıldır Yeşil Vadi Solucan Gübresi kullanıyorum ve bitkilerimin çoğu gelişim dönemlerinde çiçekleniyor. 

kaktüs-çiçeği

Kaktüsler Ne Zaman Çiçek Açar? 

Kaktüsler çok sıcak veya çok soğuk havalarda gelişim göstermezler. Tam bir bahar bitkileridir. Kışın soğuklarla birlikte kış bakımına alınır ve sıcakların gelmesiyle de gelişime başlar. Bu gelişim döneminde bitkiler enerjilerini kendilerini büyütmekle, yavru vermekle veya çiçek açmakla harcar. Kaktüsler baharla birlikte çiçek açmaya başlar. Kimi kaktüs Mayıs gibi çiçek açarken kimisinin de açması yaz sonunu bulabilir. Kaktüslerin çiçekleri kısa ömürlü ve genellikle yılda bir kez açar. Fakat, bazen aynı yıl içerisinde aynı anda veya farklı zamanlarda birden fazla çiçek açabilir.  

Günlük bitkili paylaşımlar için Instagram hesabımızı takip edin!

En Kolay Çiçek Açan Kaktüsler  

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bazı türlerin çiçek açması için uzun yıllar gerekirken, bazıları için bir yıllık doğru bakım yapılması yeterlidir. Kolay çiçek açan kaktüsleri ise: 

  • Chamaecereus silvestrii -Yılan kaktüs: Bahar dönemiyle birden fazla kırmızı çiçek açan bir kaktüs türüdür. 
  • Echinopsis oxygona: Kaynana topuzu: Kaktüs dediğimiz aklımıza ilk gelen “Kaynana Topuzu” kendisinden büyük pembe çiçek açar. Bir tane veya birden fazla açabilir. Tomurcuk dönemi uzun sürer, çiçeklerinin ömrü bir gündür. 
  • Echinopsis subdenuata: Her yıl bir veya birden fazla beyaz renkli büyük çiçek açar. 
  • Gymnocalycium mihanovichii: Küçük bir kaktüs türü olsa da genellikle yılda bir kere pembe çiçek açar.  
  • Mammillaria elongata: Doğru bakımla her yıl çiçek açan bir kaktüs türüdür. Aynı anda birden fazla açar. Çiçekleri küçüktür ve beyaz renklidir. 
  • Mammillaria mystax: Taç şeklinde çiçeklenen bir kaktüs türüdür. Çiçekleri küçük ve pembe renklidir. 
  • Opuntia ficus-indica – Kaynana Dili: Meyvesiyle bilinen yayılan bu tür, saksıya dikildiğinde de çiçek açar. Tüm Opuntia türleri gibi sarı çiçek açar. 
  • Rebutia fabrisii: Minik çiçekleri olan bu türde aynı anda birden fazla açabilir. Yukarıda bahsettiğimiz türlerden farklı olarak çiçekleri turuncu renktedir. 

kaktüs çiçeği

Yukarıda sizinle çiçek açan kaktüslerden ve kaktüslerin nasıl çiçek açtığından bahsettik. Belirttiğimiz gibi, kaktüslerin doğru bakımı çiçek açması için oldukça önemlidir. Kaktüsler bahar aylarında çiçek açmaya başlar. Sonbahara kadar kaktüsler çiçek açmayı sürdürür. Çiçeklenme dönemlerinde su ihtiyacı normal zamana kadar biraz daha artar. Bu dönemlerde kaktüsü kurutmamak gerekir. Kaktüs çiçekleriniz kuruduğu zaman da onları keserek bitkiden ayırmanız gerekir. Çiçek kısmı kuru olsa bile, bitki enerjisini çiçeğe vermeye çalışır, bu da bitkinin kendin geliştirmesini engelleyebilir. Kaktüs çiçekleri hakkında düşünce ve sorularınızı aşağıdaki yorum kısmından bizle paylaşabilirsiniz.