Her mevsim çiçeklenen bitkileri seviyor musunuz? Cevabınız, evet ise doğru yerdesiniz. Yakut Kolyesi, doğru bakımla tüm yıl çiçeklenen bir sukulent türüdür. Uzun ömürlüdür ve yerini severse hızlıca uzar. Yakut Kolyesi, Othonna türünün bir üyesidir. Eğer sukulent bakmaya yeni başladıysanız, sizi üzmeyecek bir türdür. Yaygın bir tür olduğu için hemen hemen her yerde kolaylıkla bulabilirsiniz. İdeal sulama, aydınlık ortam ve geçirgen toprak ile bir yıl içerisinde dolgun bir Yakut Kolyesine sahip olabilirsiniz. Aşağıda sizlerle Yakut Kolyesi bakımını paylaştık. Ruby Necklace toprağı ve sulaması hakkında merak ettikleriniz için yazımızın devamını okuyabilirsiniz. 

Yakut Kolyesi Bakımı  

Yakut kolyesi, yayılan bir sukulent türüdür. Bilimsel Adı, Othonna capensis ‘Ruby Necklace’ dir. Yabancı kaynaklarda bu bitkiyi sadece Ruby Necklace ismiyle veya String of Rubies şeklinde de görebilirsiniz. Asıldığı zaman hızlı uzayan, dalları mor çiçekleri sarı olan bir bitkidir. Günay Afrika kökenli olan Yakut Kolyesi bakımı ve üretimi çok kolaydır. Aydınlık ve esintili bir ortam olmak şartıyla ev içerisinde veya dışarıda bakabilirsiniz. Ev içerisinde bakımı sağlanacağı zaman olabildiğince en fazla ışık alan yere konumlandırılması gerekir. Dallarının arasında beyaz yapıda bir şeyler görebilirsiniz. Uzaktan bakıldığında unlu bit gibi görünse de bu kısımlar aslında bitkinin bir parçasıdır. Gürleşen bu bitkiyi dilerseniz budama yaparak da daha çok dallanmasını sağlayabilir, ayrıca budanan kısımlardan bitkiyi çoğaltabilirsiniz. Tek bir dalından üretim yapabileceğiniz Yakut Kolyesinin detaylı bakımı için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

Yakut Kolyesi

Yakut Kolyesi Güneş Sever Mi? 

Yakut kolyesi ev içerisinde ve dışarısında bakılabilen bir tür olsa da sağlıklı gelişimi için konumlandırıldığı yer mutlaka güneş almalı. Yeterli güneş ışığını aldığında çiçek açacaktır. Balkonda veya bahçede bakılıyorsa sabah güneşini direkt olarak alabilir. Eğer Yakut kolyesi bitkisi öğle güneşi alıyorsa, bu yakıcı olabilir. Hafif gölgeli bir yerde de konumlandırabilirsiniz. Kışın da gün içerisinde mutlaka 5-6 saat gün ışığı almalı. Bitki yeterli ışığı alamadığında, gelişim gösterirken yaprak formunda bozulmalar meydana gelecektir. Dolgun olan yapraklar daha ince, çelimsiz ve seyrek olacaktır. Bitkiniz sabit bir yere asılıysa, belirli aralıklarla bitkinin yönünü değiştirerek, bitkinin tamamının yeterli güneş ışığı almasını sağlayabilirsiniz. Yakut Kolyesinin yaprakları aldığı güneş ışığına göre değişir. Aldığı ışık az geldiğinde yaprakları sadece yeşil renkte olacakken, fazla güneş ışığına maruz kaldığında yaprak renkleri mora dönecektir.  

Yakut Kolyesi Sulama 

Yakut kolyesi bir sukulent türü olduğu için, sukulentlere uyguladığınız sulamayı bu bitki için de yapabilirsiniz. Toprak, tamamen kuruduğunda sulanmalı. Sulama esnasında suyun yapraklara değmemesine özen gösterirseniz bu bitkide güneş yanığı olmasını önler. Sulama yaparken, toprağın dibinin de kurumuş olup olmadığı kontrol edilmeli. Bir aparat yardımıyla sulamadan önce toprağı kontrol edebilirsiniz. Eğer kullandığınız aparat kontrol sonrasında çamurlaşmışsa, toprak hala nemli olduğu için sulama ertelenmeli. Çok sık veya fazla sulamak, bitkinin çürümesine sebebiyet vereceği için bu konuda dikkatli olmakta fayda var. Yazın, sukulentler daha sık sulanırken, kışın bu aralık daha seyrek olacaktır. Tüm sukulent türlerinden olduğu gibi Othonna capensis türü için de belirli bir sulama aralığı vermek doğru olmaz. Yakut Kolyesinin sulama aralığını; bulunduğunuz bölge, bitkinin saksısı ve toprağı, aldığı ışık, mevsim gibi faktörler etkiler. Örneğin, daha sıcak bölgelerde toprak daha hızlı kuruyacağı için bitkinin suya ihtiyacı daha sık olacaktır. Başka bir örnekle, toprak saksılarda yine toprak daha hızlı kuruyacağı için bu saksılardaki bitkilerin daha sık sulanma ihtiyacı olacaktır. Yakut Kolyesi sulaması yapılırken içme suyu kullanılmalı ve su tüm saksıya nüfuz etmeli. Eğer saksıda drenaj deliği varsa, su saksıdan çıkana kadar sulamaya devam edebilirsiniz. Sukulentlerde sulama sabah erken saatlerde veya güneş battıktan sonra yapılması tavsiye edilir. Öğlen sıcağında sulama yapıldığında, toprak ister istemez istediği nemi bünyesinde barındıramadan hızlıca kurumaya başlayacaktır. Buna ek olarak, yaprakta kalan su damlalarına güneş vurursa, yapraklarda güneş yanığı oluşabilir. Yakut kolyesine kış bakımına aldıysanız, ayda bir sulama yapmanız yeterli olacaktır. 

Yakut Kolyesi Bakımı

Yakut Kolyesi Toprağı Nasıl Olmalı? 

Yakut kolyesinin sağlıklı gelişimi için drenajı iyi olan kaktüs karışım topraklarından kullanabilirsiniz. Kaktüs karışım toprakları geçirgen yapıda olduğu için sulama yapıldığında, toprak sadece ihtiyacı olan suyu alır ve geri kalanın atılmasını sağlar. Diğer toprak türlerinin su tutma özelliği olduğu için, bitki fazla suya maruz kalarak çürüme yapacaktır. Kaktüs topraklarının yapısı daha yumuşak olduğu için kökler daha rahat ederek bitkinin gelişmesini destekleyecektir. Fakat, her kaktüs toprağı kaliteli olmuyor. Özellikle markette satılan topraklar çok fazla sineklenme yapmaktadır. Benim kullandığım toprağa göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Karışım topraklar hazır olarak satılırken, isterseniz kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Toprak hazırlayacaksanız toprak karışımına mutlaka dere kumu, perlit, lav kırığı (ponza) eklenmeli. Yakut kolyesi toprak değişimi bahar aylarında gelişim dönemlerinde iki yılda bir yapılabilir. Fakat, bitki yeni alındıysa en kısa sürede toprağının değiştirilmesi tavsiye edilir. Bu tüm bitklier için geçerlidir. Çünkü, yeni bir bitkinin toprağını genellikle bilmiyoruz ve eğer toprağın su tutma özelliği varsa bu durum bitkiyi çürütebilir. Yine aynı şekilde, toprakta bir hastalığın olması, her toprak değiştirilmeyen gün o hastalığın yayılmasına sebep olacak. Hastalık, önlem alınmazsa tüm bitkiye yayılır ve hatta diğer bitkilere de geçebilir. 

Yakut Kolyesi Çiçek Açar Mı? 

Yakut kolyesi, mor ve yeşil renkleriyle sarkan türler arasından en yaygın olanlarından biridir. Bakımı doğru sağlandığında, birden fazla çiçek açacaktır. Çiçekleri sarı renkte ve şekli papatya gibidir. Peki Yakut Kolyesi nasıl çiçek açar? 

  • Othonna capensis bitkisinin çiçek açabilmesi için öncelikle bakımının doğru sağlanması lazım. Toprak tamamen kuruduğunda sulama yapılmalı. Sulamanın aksaması bitkinin kendi bünyesindeki suyu kullanmasına neden olacağı için susuzluk bitkinin çiçek açma ihtimalini azaltacaktır.  
  • Yaz-kış yeterli güneş ışığı almaları gerekir. 
  • Yakut kolyesini kış bakımına almak da baharda bitkinin çiçek açmasını sağlayacaktır. Genel olarak gelişim dönemleri öncesinde bitkilerin soğuk alması, çiçek açmalarını teşvikler.  
  • Gelişim dönemlerinde sıvı besinler kullanarak da çiçek açmasını destekleyebilirsiniz. Sukulentler için uygun olan besin ve gübreler talimatlarına uygun bir şekilde kullanılmasının bitkilere bir zararı yoktur. 

Yakut kolyesi bitkisi bir kez çiçek açtığı zaman, çiçek açmasını düzenli olarak sürdürecektir. Bu yüzden çiçeklenmiş ve yaş almış bitkiler kışın da çiçek açma ihtimalleri çok yüksektir.  

Yakut Kolyesi Çiçeği

Yakut Kolyesi Saksısı Nasıl Olmalı? 

Yakut kolyesi sarkan ve yayılan bir sukulent türüdür. Yakut Kolyesinin yayılması için ağzı geniş bir saksı tercih edilmeli. Saksının çok derin olmasına gerek yoktur. Bitkiye oranla derinliği çok olan saksılarda doğru sulama yapılsa bile bitki yine fazla suya maruz kalabilir. Bu da bitkinin çürümesine neden olur. Diğer tüm sarkan türler gibi Yakut Kolyesinin de hızlı uzaması için bitkiyi asabilirsiniz. Saksı değişimi yaparken, saksının bitkiye ve köküne orantılı saksılar tercih edilmeli. Bitkiler için genellikle boyasız toprak saksı önerilmektedir. Toprak saksılar nefes alma özellikleri oldukları için suyu emer ve toprağı diğer yapıdaki saksılara göre daha hızlı kurutur. Fakat, bu bir zorunluluk değildir. Plastik, seramik gibi farklı yapılarda da saksılar tercih edebilirsiniz. Bu saksılarda, toprak biraz daha geç kuruyacaktır. Sulama sırasında fazla suyun tahliyesi için altı delik saksılar daha sağlıklıdır. Eğer kullanacağınız saksıda drenaj deliği yoksa, kendiniz de saksının altına bir veya iki tane delik açabilirsiniz. Eğer saksınızın altını delmek istemiyorsanız, o zaman saksıya toprak koymadan önce bir sıra lav kırığı taşı dizerek kendiniz drenaj yapmanız gerekir. Saksı içine yapılan drenaja güvenerek sulama kontrolsüz olursa, bitki fazla sulamadan çürüyebilir. Yakut kolyesi saksı değişimi, bitki artık saksıyı kaplayıp, gelişim göstermediği zaman yapabilirsiniz. 

Günlük bitkili paylaşımlar için Instagram hesabımızı takip edin!

Yakut Kolyesi Üretimi  

Yakut kolyesi üretimi kolay sukulent türlerinden biridir. Tohumdan veya çelik alarak üretim yapılabilir. Üretim için en uygun zaman gelişim dönemleri olan Bahar aylarıdır. Yakut Kolyesi çoğaltımı için sağlıklı bir ana bitkiden uzayan bir dalı kesmeniz yeterlidir. Küçük bir saksıya kaktüs toprağına bu dalı sarmal bir şekilde dikebilirsiniz. Dalın bir ucu toprakta diğer ucu da saksıdan sarkacak şekilde olmalı. Toprak kurudukça nemlendirilmeli. Bitkinin kökü olmadığı için çok sık ve fazla sulama yapılmamalı. Üretim aşamasında dikilen parça yarı gölge bir yerde bakılmalı. Yakut kolyesi çeliği zamanla kök vermeye başlayacak ve toprağa tutunacaktır. Bu süreçten sonra normal sulama ve diğer bakımlar uygulanabilir. Bitkinin kökü tüm saksıyı sardıktan sonra da saksı değişimi yapabilirsiniz. Saksı değişimi sırasında bitkinin mevcut şekli korunmalıdır. Bitki daha sonra toprak üzerindeki kısımlardan da dal çıkararak gürleşmeye başlayacaktır.  

Yakut Kolyesi Kış Bakımı  

Yakut Kolyesi için gelişim dönemi bahar aylarıdır. Yıl içerisinden Mart ve Kasım arası bitki gelişim gösterir. Soğuklarla beraber bu gelişim durur. Kışın soğuk bir ortamda bakılan Yakut Kolyesinin toprağı çok yavaş kuruyacağı için sulama ihtiyacı çok olmayacaktır. Ayda bir sulamanız yeterlidir. Akdeniz iklimi olan bir bölgede ikamet ediyorsanız, kışın balkonda, dışarda bakabilirsiniz. Fakat bulunduğunuz bölgede don olayları çok görülüyorsa ve hava eksi derecelerdeyse hep, o zaman bitkiyi içeri almanız gerekir. Soğuk bir odanız varsa, ışık alan bir pencerenin önüne koyarak da kış bakımına devam edebilirsiniz. Sadece arada ortamın havalandırılması gerekir. Fakat, sıcak bir ortamda bakmanız gerekiyorsa, yazın uyguladığınız bakıma devam etmelisiniz. Sıcak odada toprak çok hızlı kuruyacaktır. Bu yüzden toprak kuruduğu an sulama yapılmalı. Sıcak bir odada da ortam mümkün oldukça havalandırılmalı. Bitki, ev içerisinde en çok ışık alan yere konumlandırılmalı. Ev içerisindeki tüm bitkiler ısıtıcılardan uzak olmalıdır. Kışın eper bitkinin rengi git gide kırmızı rengine dönüşüyorsa, bu bitkinin susuz kaldığına veya ortamın bitki için çok soğuk olduğunu gösterir. Yakut Kolyesi bir kez çiçek açtıktan sonra tüm yıl devamlı olarak çiçek açar ve çiçek açtığı sürede daha fazla sulamaya ihtiyaç duyar. Kışın da eğer bitki çiçekteyse toprak kontrol edilerek, sulama atlatılmamalıdır.  

Yakut Kolyesi Gübre Kullanımı  

Othonna capensis bitkisi için kaktüs ve sukulentler için kullanılan sıvı besin veya gübreler tercih edilmeli. Gübre alındığı zaman mutlaka üzerinde yazan kullanım talimatlarına uyulması gerekir. Fazla ve sık gübreleme bitki köklerinin yanmasına ve bu da bitkinin ölmesine neden olur. Besin veya gübreler Mart ve Haziran ayları arasında verilmeli. Yakut Kolyesi için ayda bir sıvı besin vermeniz yeterli olacaktır. Kışın gübreleme yapmaya gerek yoktur. 

Yukarıda sizlerle Yakut Kolyesi genel bakımını paylaştık. Yakut kolyesi strese girdiği zaman yaprak renklerini değiştirerek bu durumu size bildirir. Bitkilere yeni başladıysanız, bitkileri tanımak için Yakut Kolyesi güzel bir başlangıç olabilir. Doğru bakımlı yıl boyunca sarı çiçeklerini sizden asla esirgemeyecektir. Yakut Kolyesi hakkında sorularınız varsa aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Sitemize üye olarak, bakımını yaptığınız tüm kaktüs ve sukulent türlerini profilinizde listeleyerek, daha kolay bakımlarına ulaşabilirsiniz.