Sedum morganianum, yeşil sıra sıra dizilmiş narin yapraklarıyla çok sevilen bir Sedum türüdür. Dekorasyonda, özellikle aranjmanlarda çokça tercih edilen bir türdür. Eşek Kuyruğu (Donkey’s Tail) olarak da bilinir. Doğru bakımla saksıyı kaplar ve sarkar. Her baharda sarkan dallarının ucundan pembe çiçek açar. Bakımı ve üretimi de kolaydır. Susuzluğa karşı toleransı olması bakımını oldukça kolaylaştırır. Doğru bakımla çok uzun yıllar bakılabilir. Yavrularını ayırarak da hemen üretim yapabilirsiniz. Nadir bir tür olmadığı için her yerde bulabilirsiniz. Sukulent severlerin tercihi Sedum morganianum bakımı ve çoğaltımı hakkında tüm sorularınızı aşağıda sizinle paylaştık.

Sedum Morganianum Bakımı

Sedum morganianum, yayılan ve sarkan bir sukulent türüdür. Crassulaceae ailesine ait olup anavatanı Meksika’nın güneydoğusu’dur. Donkey’s Tail (Eşek Kuyruğu) olarak da bilinir. Aydınlık ve esintili ortamları sever. Yeterli ışık almadığında yapraklarının arası açılır. Yerini sevdiği zaman da saksını doldurur. Doğru bakımla bahar aylarında pembe renkte çiçek açar. Her yerde kolaylıkla bakabilirsiniz. Yaprakları su depoladığı için susuzluğa karşı toleransı vardır. Susuz kaldığında hemen kuruma göstermez.

Sedum morganianum narin bir bitkidir. En küçük darbede yapraklarını dökebilir. Askıda saksıda olması daha hızlı uzamasına yardımcı olur. Bakımı gibi üretimi de kolaydır. Aynı sezon içerisinde karşılığını alabilirsiniz. Sedum morganianum toprağı, sulaması ve saksısı hakkında merak ettikleriniz için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Sedum Morganianum ve Sedum Burrito Farkı

Sedum morganianum ve Sedum ‘Burrito’ türleri birbiriyle çok karıştırılmaktadır. Sedum ‘Burrito’ türünün bilimsel adı Sedum morganianum ‘Burrito’ dur. İkisi de aynı aileden olmakla birlikte sadece yaprak şekilleri farklıdır. Sedum morganianum türünün yaprakları daha yassı, ince ve uzundur. Yapraklar arasında boşlukları vardır. Sedum ‘Burrito’ sukulentin ise yaprakları daha yuvarlak ve etlidir. Yaprak araları da daha sıktır. İkisinin de bakımı aynıdır.

Sedum morganianum ve Sedum Burrito Farkı

Sedum Morganianum Toprağı Nasıl Olmalı?

S. morganianum bir sukulent türü olduğu için fazla suya karşı hassasiyeti vardır. Sukulentlerin çürümesini engelleyen en büyük faktörlerden biri de kaliteli topraktır. Sedum morganianum türü için drenajı yüksek (geçirgen yapıda) bir toprak tercih edilmeli. Sukulent-kaktüs karışım topraklarından kullanabilirsiniz.

Sukulent karışım toprakları geçirgen yapıda olduğu için sulama esnasında sadece ihtiyacı olan suyu alır. Saksıda drenaj deliği varsa da bu esnada fazla su atılarak bitkinin çürümesi büyük ölçüde engellenir. Ayrıca bu toprakların içerisinde bulunan malzemelerin suyu emme özelliği toprağın verimini arttırır. Sukulent toprakları hızlı kuruma gösterir. Bahçe toprakları veya normal bitki toprakları sulamadan sonra uzun süre nemli kalır, çamurlaşır. Bu sukulentlerin sevmediği bir durumdur.

Sukulent toprağı kullanılsa da sulamaya yine de dikkat etmek gerekir. Fazla veya sık sulama yapılması durumunda kökten çürüme olabilir. Drenajı yüksek toprağı hazır olarak satın alabilir veya kendiniz de hazırlayabilirsiniz.

Sedum Morganianum toprağı ne zaman değiştirilmeli?

S. morganianum için toprak değişimi gelişim dönemlerinde yapılır. Mart ile sıcakların başlamasıyla gelişim başlar ve kışa kadar devam eder. Bahar başında Sedum morganianum toprak değişimi yaparak bitkinin gelişimini destekleyebilirsiniz.

Kış ayında toprak değişimi tavsiye edilmez. Fakat, yeni alınan bitkilerin toprağı hakkında bilgimiz olmadığı için, topraktaki bir hastalık ilerleyip diğer sağlıklı bitkilere de sıçrayabilir. Bunu engellemek için en kısa sürede değişim yapılmalı.

Her yıl toprak değişimi yapılmasına gerek yok. Bitki saksıyı kapladığında ve saksı değişimi yapılacağı zaman toprak da değiştirilebilir. Çiçeklenme dönemi toprak değişimi ertelenmeli.

Sedum morganianum bakımı

Sedum Morganianum Sulaması Nasıl Olmalı?

Sulama konusunda hassas olan bir sukulent türüdür. Yapraklarında su barındıran bir tür olduğu için fazla sulamaya karşı toleransı yoktur. İhtiyacından fazla sulanması durumunda çürüme kaçınılmaz olur. Sedum morganianum toprağı tamamen kuruduğunda sulama yapılmalı. Toprak yüzeyi hızlı kurur, burada dikkat edilmesi gereken konu kök dibinin de kurumuş olması. Bir aparat yardımıyla sulama öncesi kontrol edebilirsiniz. Eğer, toprak hala çamurluysa sulama ertelenmeli. Bu işlem köke zarar verilmeden yapılmalı.

Su, toprağın tümüne nüfuz etmeli. Tek bir yerden sulama yapmak yerine, saksıyı döndürebilirsiniz. Sedum morganianum için kullandığınız saksının altında drenaj deliği varsa, su atılımı başlayana kadar sulama yapabilirsiniz. Drenaja güvenip, fazla sulama yapmamak gerekir. Su bir anda değil yavaş yavaş dökülmeli.

Yazın sulama sırasında, özellikle güneşli saatlerde Eşek Kuyruğu sukulentin yapraklarına su değmemesi gerekir. Çünkü yapraklarda kalan su damlaları güneş aldığında bitkide kalıcı yanık izleri oluşabilir. Sulamayı sabah erken veya akşam geç saatlerde yapabilirsiniz. Biriktirebilirseniz sulamada yağmur suyu kullanabilirsiniz.

Sedum morganianum ne sıklıkla sulanır?

Sukulentlerin sağlıklı gelişimi ve çiçek açması için düzenli sulamak önemlidir. Sedum morganianum yaz-kış sulanması gereken bir bitkidir. Yazın toprak tamamen kuruduğunda sulanması gerekirken, kışın yapılan bakıma göre sulaması değişir.

Yazın toprak tamamen kuruduğunda sulanmalı. S. morganianum için kesin bir sulama aralığı vermek mümkün değildir. Sulama aralığını, sizin bitkiye sağladığınız koşullar belirler. Sedum morganianum toprağı, saksısı, aldığı güneş ışığı, bakıldığı iklim sulama aralığını belirleyen faktörlerdendir.  Aynı ev içerisinde bile farklı cephelerde konumlandırılan aynı tür bitkinin sulama aralığı farklılık gösterebilir. Bu yüzden sulama aralığını sizin belirlemeniz en sağlıklısı olacaktır.

Kışın ise yapılan bakıma değişiklik gösterir. Eğer soğuk bir ortamda bakılıyorsa ayda bir sulanması yeterli olacaktır. Ev içerisinde sıcak bir ortamda bakılması durumunda da yazın uygulanan bakıma devam edilmeli. S. morganianum kış bakımı hakkında detaylı bilgiye aşağıda ulaşabilirsiniz.

Sedum morganianum bakımı

Sedum Morganianum Güneş Sever Mi?

Sedum morganianum gelişimini sağlaması için aydınlık bir yerde konumlandırılması gerekir. Yaz – kış fark etmeden güneş ışığını alması gerekir. Yeterli güneş almadığı durumda yaprakların formu bozulmaya başlar ve yaprak araları açılır.

Yazın direkt öğle güneşi S. morganianum için yakıcı olabilir. Tercihen sabah güneşi alması daha sağlıklı olacaktır. Ev içerisinde bakıldığında da ısıtıcılardan uzak pencere önüne konumlandırılmalı. Yeterli güneş almaması baharda çiçek açmasını engelleyebilir. Bu yüzden kış bakımına alınsa da alınmasa da günde 5-6 saat ışık alması sağlanmalı.

Sedum Morganianum Saksısı Nasıl Olmalı?

Sedum morganianum yayılan ve sarkan bir tür olduğu için ağzı geniş, bodur bir saksı tercih edebilirsiniz. Saksı bitki ile orantılı olmalı. Fazla derin saksı tercih edilirse, doğru sulama olsa bile kökten çürüme olabilir. Küçük bir saksıda ise kökünü doldurduktan sonra gelişimini durdurabilir. Her saksı değişiminde bir boy büyük saksıya alabilirsiniz. Hızlı büyümesi için asılan bir saksı kullanabilirsiniz.

Bu tür için boyasız (sırsız) toprak saksı tercih edebilirsiniz. Terracotta saksılar içerdeki nemi dışarıya vererek nefes almasını sağlar. Bu da toprağın daha hızlı kurumasını sağlayarak bitkinin gelişimini olumlu etkiler. Fakat bu şart değildir. Sulamasına dikkat etmeniz durumunda plastik, porselen saksılar da tercih edebilirsiniz.

S. morganianum saksısının drenaj deliği varsa, sulama yapıldığında fazla su anında atılır. Bu da toprağın su tutmasını engelleyerek bitkinin çürüme riskini azaltır. Saksının altında drenaj deliği yoksa, kendiniz 2-3 delik açabilirsiniz. Eğer drenajı olmayan saksı kullanıyorsanız, topraktan önce bir sıra ponza, lav kırığı gibi drenaj sağlayabilecek taşlardan yerleştirmeniz gerekir. Bu yöntem, drenaj deliği kadar sağlıklı değildir. Saksı drenajı olsa da sık veya aşırı sulamak yine bitkiyi çürütebileceğini unutmamız gerekir.

Günlük bitkili paylaşımlar için Instagram hesabımızı takip edin!

Sedum morganianum saksı değişimi ne zaman yapılmalı?

Saksı değişimi bitkilerin gelişim dönemleri olan bahar aylarında yapılabilir. Mart ayında sıcakların artmasıyla bitkiler gelişimine başlar ve sonbahara kadar devam eder. Bu sürede saksı değişimi yapabilirsiniz. S. morganianum sukulentini yeni aldıysanız, mevsimi fark etmeden hemen değiştirilmesi gerekir. Yeni alınan bitkinin toprağını bilmediğimiz için, toprakta olan bir hastalık hızla yayılır ve diğer sağlıklı bitkilerinize de sıçrar. Bunu önlemek için en kısa sürede toprak ile birlikte saksı değişimi yapılması gerekir. Bu durumda bir boy büyük saksı tercih ederek, bitkinin toprağa daha rahat sarılmasını sağlayabilirsiniz.

Hali hazırda baktığınız S. morganianum sukulentin saksı değişimi için bahar ayını bekleyebilirsiniz. Kaliteli bir toprak kullanıyorsanız saksıyı doldurana kadar saksı değişimi yapmanıza gerek yok. Çiçekte olduğunda saksı değişimi ertelenmeli.

Sedum morganianum çiçeği

Sedum Morganianum Çiçek Açar Mı?

Eşek Kuyruğu, çiçek açan bir sukulenttir. Doğru bakımla her yıl, gelişim dönemlerinde uçlarından minik pembe renkte çiçek açar. Aynı anda birden fazla çiçek açabilir. Sedum morganianum çiçek açması için doğru bakım sağlanmalı. Yeterli güneş alması ve kurudukça sulama yapılması gerekir. Kış bakımı uygulamak baharda S. morganianum sukulentin çiçek açmasını destekler. Bunlara ek sukulentler için üretilmiş sıvı besin veya gübre kullanabilirsiniz.  

Sedum Morganianum Nasıl Çoğaltılır?

S. morganianum üretimi kolay olan bir sukulent türüdür. Tohum veya çelikten üretim yapabilirsiniz. Eşek Kuyruğu sukulent üretimi için en uygun zaman gelişim dönemleri olan bahar aylarıdır. Mart ayı itibariyle sıcakların artmasıyla üretime başlayabilirsiniz. Kışın üretim tavsiye edilmez. Üretim yaparken de drenajı yüksek sukulent toprağı kullanılmalı. Sedum morganianum çoğaltımı:

  • Yayılan bir tür olduğu için, uzayan kısımlarından sağlıklı bir dalı kesebilirsiniz. Kestiğiniz dalın toprağa dikeceğiniz kısmındaki yaprakları ayırıp, üretim saksısına dikmeniz yeterlidir. Dalın diğer ucu da toprağın üstünde olmalı. Denge sorunu yaşamamak adına kesilen parçaya orantılı bir saksı tercih edilmeli. Dikim yaptıktan sonra, birkaç gün bekletip toprak nemlendirilmeli. Kök verene kadar bu şekilde devam edilip, kök verdikten sonra sulama yapılarak, normal bakımına başlanabilir.
  • Yapraklarından üretim yapabilirsiniz. İlk bahsettiğimizden biraz daha zaman alan bir yöntemdir. Sağlıklı yaprakları bir sıra toprağa yerleştirmeniz yeterli. Zamanla kök verir, yavrulayacaktır. Yavrular büyüyene kadar aşırı sulamadan kaçınılmalı. Kırılmayacak boyuta ulaştıklarında da ana bitkiden ayırıp, üretim saksına dikebilirsiniz.

S. morganianum üretimi boyunca yavrular direkt güneş ışığı almamalı. Yarı gölge bir yere konumlandırabilirsiniz. Çoğaltım zamanında aynı sezon içerisinde karşılık alabilirsiniz.

Sedum morganianum bakımı

Sedum Morganianum Kış Bakımı

S. morganianum gelişimi bahar ile başlar ve soğuklar gelene kadar devam eder. Havalar çok soğuduğunda ise gelişim tamamen durur. Bu süreçte isterseniz kış bakımı yapabilirsiniz. Kış uykusu olarak da bilinen bu dönem bir zorunluluk değildir. Sukulentlerin baharda gelişimini ve çiçek açmasını destekler.

Kış bakımı Kasım ile Mart arasındaki süreyi kapsar. S. morganianum kış bakımı sağlamak için öncelikle soğuk bir ortamda bakımı sağlanması gerekir. Ev içerisinde aydınlık soğuk bir odada ve balkonda bakabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgede don olayları çok sık görünüyorsa, ev içerisinde bakılması daha sağlıklı olacaktır. Don, bitki köklerinin yanmasına sebep olabilir. Kış da olsa gün içerisinde 4-5 saat güneş almalı. Kış uykusunda toprak çok yavaş kuruyacağı için ayda bir sulamanız yeterlidir.

Ev içerisinde sıcak bir odada bakarsanız, kış bakımı sağlanmamış olur. Bu durumda, yazın uygulanan bakıma devam edilmeli. Toprak kuruması hızlı olacaktır. Bu sebeple toprak tamamen kuruduğunda sulama tekrarlanmalı. Ev içerisinde mutlaka güneş ışığı ve esinti alması sağlanmalı. Pencere önünde bakabilirsiniz ama ısıtıcılardan uzak tutulmalı.

Kışın S. morganianum gelişimi durur. Bu yüzden toprak ve saksı değişimi bahar ayında yapılmalıdır. Yine aynı şekilde kışın gübreleme etkisiz olacağı için bu süreçte takviyeler ertelenmeli.

Sedum morganianum bakımı

Sedum Morganianum için Gübre Kullanılır Mı?

Eşek Kuyruğu sukulentin gelişimini desteklemek için gübre veya sıvı besin kullanabilirsiniz. Besinler katı veya sıvı olabilir. Gübreleme işlemi bahar ayında yapılmalı. Mart ile Haziran arasında ayda iki kez (15 gün arayla) uygulanabilir. Uygulama yapmadan önce ürünün kullanım talimatı mutlaka okunmalı. Her gübrenin kullanımı farklıdır, fazla gübreleme bitkinin yanmasına sebep olabileceği için dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Yazın çok sıcaklarda yanma ihtimali olabileceği, kışın da gelişim durduğu için gübreleme yapılmamalı. Evde hazırlanan kürler mantar, sineklenme gibi hastalık ve sorunlara sebep olabileceği için tavsiye edilmez. Salon bitkileri için üretilmiş besinler sukulentler için uygun değildir.

Sedum Morganianum Aranjman Yapılır Mı?

Sedum morganianum aranjmanlarda en çok kullanılan türlerden biridir. Çoğu sukulent ile bakımı benzer olduğu için birlikte dikilmeye uygundur. Yayılan bir tür olduğu için diğer bitkilerle aralıklı dikerek daha sağlıklı büyümesini sağlayabilirsiniz. Eğer yavrulamayı bırakırsa bu saksının artık yeterli olmadığını gösterir. Çok derin olmayan bir saksı tercih edilerek, bakımı benzer türleri birlikte dikerek aranjmanın daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.

Sedum bakımı nasıl olmalı

Sedum Morganianum Yaprakları Neden Dökülür?

En başta da bahsettiğimiz gibi S. morganianum yapraklarında su bulundurur. Bu yüzden fazla sulamaya karşı toleransı yoktur. Eğer aşırı veya sık sulama yapılırsa, bitki tam çürüme göstermeden önce yapraklarını dökmeye başlar. Bu durumda tüm yapraklar dökülmeden bitki saksıdan çıkartılıp, kurumaya bırakılmalı. Birkaç gün gölgede beklettikten sonra kuru sukulent toprağına dikmeniz yeterli olacaktır. Bitki kendine geldiğinde normal bakımına devam edebilirsiniz.

Sedum Morganianum Yaprakları Neden Kurur?

S. morganianum uzun süre sulanmadığı zaman yapraklarındaki suyu kullanmaya başlar. İlk başta yapraklar büzüşmeye başlar, sulanmama devam etmesi durumunda da uçtan kurumaya başlar. Büzüşme fark edildiğinde ve toprak tamamen kurumuşsa hemen sulama yapılmalı. Sulama sonrası yapraklar normale döner. Fakat, tamamen kuruma yapraklara kalıcı hasar verir. Kuruma sonrası sulama yapılmalı ve kuruyan kısımlar bitkiden ayrılmalı.

Günlük bitkili paylaşımlar için Instagram hesabımızı takip edin!

Yukarıda sizinle Sedum morganianum bakımını detaylı bir şekilde anlattık. Sağlıklı gelişimi için aydınlık bir ortamda bakılması gerekir. Kurudukça sulanmalı ve çürümeyi engellemek için mutlaka sukulent karışım topraklarından tercih edilmeli. İstediği bakımı verdiğinizde uzun yıllar bakabilirsiniz. Baharda yaprak uçlarında birden fazla pembe çiçek açar. Sedum morganianum hakkında sorularınız varsa aşağıda yorum kısmına yazabilir veya instagram sayfamız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.