Şans Bambusunun şansına inanıyor musunuz? Tüm dünyada çokça yaygın olan ve kişiye - eve başta şans olmak üzere mutluluk, başarı, para, aşk getiren ve bir Feng Shui bitkisi olan Şans Bambuları kolay bakımıylaa uzun yıllar bakabileceğiniz bit bitkidir. Genellikle hediye olarak çok tercih edilen Bambular, hemen hemen herkesin evine bir ara misafir olmuştur. Birlikte bakılan dal sayısına göre Bambu bitkisinin haneye getirdiği şans değişmektedir.Bakımı doğru sağlandığında hızla ve yemyeşil büyüyecektir. Eğer bambuda bir renk değişimi varsa, orada bir sıkıntı var demektir. Şans bambusu bakımı nasıl yapılır, Şans bambusu anlamı nedir? bu soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.  

Şans Bambusu Bakımı  

Şans bambusu olarak bildiğimiz bu bitki bilimsel olarak bir bambu türü değildir. Bilimsel adı Dracaena sanderiana olan Şans Bambusu Asparagaceae ailesinin bir üyesidir. Yabanvı kaynaklarda Sander's dracaena, ribbon dracaena, lucky bamboo, curly bamboo, Chinese water bamboo, Goddess of Mercy's plant, Belgian evergreen gibi isimleriyle de karşılaşabilirsiniz. Şans bambusu, dünya çapında yaygın bir bitki türüdür ve bakan kişiye ve hanesine şans ve bereket getirdiğine inanılır. Örgülü, kıvrık veya düz şekilde karşımıza çıkabilen Şans Bambusu, uzun ömürlüdür ve bakımı kolaydır. Şans bambusuna suda veya toprakta bakabilirsiniz. Suda bakılacağı zaman, suyun azaldığını veya bitkinin sağlıklı bir kökü olup olmadığını kolayca görebilmek için cam bir vazoda bakabilirsiniz. Temiz taşlarla süslemenin herhangi bir sakıncası yoktur. Yerini sevdiği zaman hızlıca uzayacaktır. Şans bambusu, güneşi hiç sevmez. Direkt olarak güneş ışığı aldığında yaprak veya gövdesi sararmaya başlayacaktır. Bambu bitkisi sararması durumunda bitkinin sağlıklı kısmı mutlaka en kısa sürede ayrılmalıdır. Şans Bambusu bakımı hakkında merak ettikleriniz için yazımızın devamını okuyabilirsiniz. 

Şans Bambusu Bakımı

Şans Bambusu Suyu Nasıl Olmalı? 

Şans Bambusu, suda bakabileceğiniz bir bitki türüdür. Bambu, yaz - kış suda bakılabilir. Toprağa ihtiyaç duymadan da sağlıkla büyüyebilir. Şans bambusunun suyunu bitkinin kökleri içinde kalacak şekilde koymanız yeterlidir. Şans bambusu suyu haftada bir değiştirebilirsiniz. Çeşme suları, bambuların hastalanmasına neden olabileceği için; çeşme suyu kullanılmaması gerekir.  

Şans Bambusu Güneş Sever Mi? 

Şans bambusu bitkisinin güneşe karşı toleransı çok azdır. Mevsim fark etmeksizin olabildiğinde güneş almayan, az ışık alan yerlerde bambu bakımı sağlanmalı. Pencere önlerinden veya ısıtıcılardan uzak tutulmalı. Bu yüzden dışarıda bakmaya uygun bir bitki türü değildir. Güneş aldığı zaman rengi sararmaya başlayacaktır. Az ışık alan bir yerde konumlandırıldığında rengi yeşil kalacak ve daha hızlı büyüme gösterecektir. 

Şans Bambusu Toprağa Dikilir Mi? 

Şans Bambusunu genellikle su içerisinde görsek de toprakta da bakabilirsiniz. Birçok kaynakta köklendikten sonra toprakta bakılması tavsiye edilmektedir. Bambu için, kaliteli ve drenajı olan bir toprak kullanabilirsiniz. Toprakta da bakımı sağlanacaksa, günün hiçbir saati güneş ışığını direkt olarak almamalı. Toprağı çok sık sulanmamalı, fakat toprağın tamamen kurumasına da izin verilmemelidir. Toprak üst yüzeyi kuruduğunda sulama tekrarlanabilir. Toprak içerisinde çok fazla suda kalmayı sevmediği için drenaj deliği olan bir saksı tercih edebilirsiniz.  

Dracaena sanderiana Şans Bambusu

Şans Bambusu Neden Sararır? 

Şans bambusu ile ilgili karşılaştığımız en büyük sorun gövde kısmının sararmasıdır. Şans Bambusu sararmasının birkaç nedeni olabilir: 

  • Şans Bambusu güneş ışığını direkt olarak aldığında gövde veya yapraklarında sararmalar olacaktır. Sararmaya başlayan bir bambu maalesef eski haline geri dönmez. Sararma yayılmaya başlayarak bitkiyi öldürür. Eğer bambu yaprakları sararmaya başladıysa, sararan yaprakları en kısa zamanda bitkiden ayırmak gerekir. Gövde kısmında sararma varsa da, sararan kısım kesilerek bitkiden ayrılmalı ve şans bambusu direkt güneş almayan bir yerde suda tekrardan köklendirilmeli. Kesilen kısmı da mumlamanız gerekir.  
  • Suda klor veya florür etkenin fazla olması, Şans Bambusuna zarar verir. Şebeke sularında klor ve florür bulunabileceği için Bambu suyunda çeşme suyu kullanılmaması gerekir.  
  • Şans Bambusunun gelişimini desteklemek adına sıvı besinler kullanabilirsiniz. Yanlış veya fazla sıvı besin kullanılması durumunda Şans Bambusunun gövdesi sarıya dönecektir. Bambularda sararma hızla yayılacaktır. Bu yüzden sararan kısım hemen bitkiden ayırılmalı ve besinsiz su ile bambu bakımına devam edilmeli. Bambular için kullanılan sıvı besinler kullanılmalı ve ürünün arkasında yazan kullanma talimatlarına uyulmalıdır. Fazla besin her bitkinin yanmasına sebep olur. 

Şans Bambusu Nasıl Spiral Büyür? 

Kıvrımlı gövdesi sayesinde ev dekorasyonunda çok fazla tercih edilen Şans Bambuları aslında düz uzayan bir bitki türüdür. Şans bambusu birkaç farklı yöntemle kıvrılabilir, fakat bu biraz zaman alacaktır. Şans bambusu kıvırma yöntemleri:

  • Şans bambusunun gövdesini kıvırarak istediğiniz şekli oluşturmak için bir hortum veya tipe ihtiyacınız var. Kullanacağınız kıvrımlı aparatı büyüyen şans bambusunun ucuna yerleştirmeniz yeterlidir. 
  • Bambunun uç kısımlarında gelişen yeni saplara tel bağlayarak kıvrık bir şekilde büyümesi sağlanabilir. 
  • Bir karton kutunun bir tarafını kesilip, bambu kutunun içine yerleştirilir. Kesilen kısım kutunun üstü olmamalı ve kesilen kısımdan bitki ışık almalıdır. Bitki geliştikçe ışık alan kısma doğru eğilecektir. Eğilme gösterdikten sonra bitkiyi aralıklarla hafif hafif döndürerek, bitkinin gövdesinin kıvrılması sağlanabilir. 

Şans Bambusu Bakım

Şans Bambusu Anlamı Nedir? 

Çin kültürüne göre bir Feng Shui sembolü olan Bambu bitkisinin evde veya ofiste bakılması kişiye şans, aşk, para veya mutluluk getirdiğine inanılır. Genellikle birbirine bağlı şekilde en fazla dokuz adet görebileceğimizin Şans Bambusunun adetine göre anlamı değişmektedir. Eve bolluk ve bereket getirmesi için de bağlanırken altın rengi ip daha çok tercih edilir.  

  • 1 Sap Bambu; birlikteliği, doğruluğu ve enerji akışının engellenemez olduğunu simgeler. Tek sap Şans Bambusu basitlikle ve kolaylıkla ilişkilendirilir. Eğer Bambuların şansına inanıyorsanız ve dürüstlük, doğruluk konusunda hanenizde bir değişim görmek istiyorsanız tek bir dal Bambu bakabilirsiniz.  
  • 2 Sap Bambu; aşkı simgeler. Çin kültürüne göre iyi ve güzel şeylerin hep çift şeklinde geldiği ve başarıldığı inanılır. Düğün hediyesi olarak çok fazla tercih edilir.  
  • 3 Sap Bambu; doğumu, büyümeyi ve aileyi simgelerken, hane içerisine mutluluk getirdiğine de inanılır. Buna ek olarak üç sap bambunun yeni başlangıçları da sembolize ettiği için doğum günü veya yeni yıl hediyesi olarak çokça tercih edilir. 
  • 4 Sap Bambu; ölümü simgeler. Tek negatif anlamı olan 4 saplı Bambudur. Eğer Bambunun şans getirdiğine inanıyorsanız 4 sap bambu kullanmaktan uzak durmalısınız. Birçok kültürde 4’lü Bambu kaba bir hediye olarak düşünülür. 
  • 5 Sap Bambu; zenginliği, mutluluğu, mal ve mülk sahibi olmayı simgeler. Doğada 5 element vardır. Bunlar; ateş, su toprak, hava ve tahta. Ne zamanki bu 5 madde yan yana gelir işte o zaman hayat için mutluluk, refah ve zenginlik gelir. Buna ek olarak, 5 saplı Şans Bambusu, hayatta sahip olunacak güç, denge ve barışı simgeler. Bu yüzden pozitif bir enerjiyle amaçlarınızı gerçekleştirmek veya başarılar elde etmek için 5 saplı Şans bambusuna evinizde veya ofisinizde bakabilirsiniz. 
  • 6 Sap Bambu; iş hayatındaki başarıyı simgeler. Bu yüzden evlerden ziyade ofis ve iş yerlerinde altı saplı şans bambusu daha çok görünür. Yeni işe başlayan kişiler için tercih edilen bir hediyedir. 
  • 7 Sap Bambu; sağlığı simgeler. Birçok kültürde 7 rakamı hayatımızda birçok düzende karşımıza çıktığı için şanslı numara olarak kabul edilir. (Örneğin bir haftanın yedi gün olması veya gökkuşağında yedi renk olması gibi...) Bu yüzden de 7 Saplı Şans Bambusunun en büyük şansı simgelerken, bu büyük şansla haneye sağlık getirmesi dilenir.  
  • 8 Sap Bambu; sonsuz enerjiyi simgelerken Asya’da 8 rakamı iş hayatıyla ilişkilendirilir. Büyük servete ve güce de karşılık geldiği düşünülür. Hatta bu yüzden, özellikle de Çin’de birçok iş yeri telefon numarasında, adresinde veya isimlerinde 8 rakamını içermesini istermiş. 
  • 9 Sap Bambu; hayatın tüm alanında başarıyı simgeler.  

Genellikle en fazla 9 Sap Şans Bambusu tercih edilir. Bunlara ek olarak 21, 88, 99, 289 ve 888 sap Şans Bambusunun da Şans ve Başarı getirdiğine inanılır.  

Günlük bitkili paylaşımlar için Instagram hesabımızı takip edin!

Şans Bambusu Zehirli Mi?  

Şans Bambusu insanlar için herhangi bir zararı olmasa da tüketilmesi durumunda kedi veya köpekler için zararlıdır. Bu yüzden eğer evde minik bir dostunuz varsa ulaşamayacakları bir şekilde konumlandırmanız gerekir. Tüketilmesi durumunda, eğer mide bulantısı, kusma, halsizlik gözlemliyorsanız mutlaka bir veterinerinize danışmalısınız.  

Yukarıda size Şans Bambusu (Lucky Bamboo) bakımını paylaştık. Güneş almayan bir yerde, suyunu düzenli olarak değiştirerek çok kolay bir şekilde uzun yıllar bakabilirsiniz. Bitkilerin hanenize getireceği enerjiye inanıyorsanız, yukarıda paylaştığımız anlamlarına göre bambu bakabilirsiniz. Şans bambusu hakkında merak ettikleriniz varsa aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.