Peperomia prostrata, sukulent tutkunlarını büyüleyen ve yaprak deseniyle dikkat çeken özel bir bitkidir. Yaygın adıyla "String of Turtles" olarak bilinen bu bitki, kaplumbağa kabuklarına benzeyen benzersiz desenli yapraklarıyla tanınır. Baharla birlikte kendine özgü çiçekleriyle de yapraklarını süsler. Bizde Kaplumbağa Dizisi veya Kaplumbağa Sukulent isimleriyle görebilirsiniz. Peperomia prostrata narin bir tür olsa da bakımı kolaydır. Dikkat edeceğiniz birkaç püf nokta ile uzun yıllar, sağlıkla bakabilirsiniz. Bu yazı, Peperomia prostrata'nın sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesi ve bakımının nasıl yapılacağına dair kapsamlı bir rehber sunacak. Peperomia prostrata bakımıyla ilgili temel ipuçları, sulama ihtiyaçları ışık gereksinimleri ve toprak seçimi gibi konuları hakkında merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

Peperomia prostrata Bakımı

Peperomia prostrata, anavatanı Ekvador olan özel bir sukulent türüdür. İnce ve sarkan dalları üzerinde koyu yeşilden morumsu renge kadar değişen, damarlar boyunca hafif çizgilerle süslenmiş, kaplumbağa kabuklarını anımsatan yuvarlak yaprakları vardır. “String of Turtles” ismini de bu yaprak formundan alır. Dalları yaklaşık olarak 30 cm’e kadar uzayabilir. Baharla birlikte kahverengi renkte çiçek açar. Sulama ve toprak konusunda dikkatli olursanız, uzun yıllar kolaylıkla bakabileceğiniz bir türdür. Peperomia prostrata aydınlık bir ortamda bakılmalı. Doğrudan ışık almayı sevmediği için filtreleyerek ışık almasını sağlamanız daha sağlıklı olacaktır. Sulama, Peperomia prostrata bakımında kritik bir faktördür. Toprağın kurumasını bekleyip sulama yapılmalıdır. Kaplumbağa sukulent, aşırı sulamaya karşı hassas bir sukulenttir ve fazla sulama bitkinin çürümesine sebep olur. Bu yüzden altı delik ve drenajı yüksek bir toprak tercih edilmelidir. Bakımı hakkında yanlış yaptığınız zaman, bitkinin formunda oluşan bozulmalar sizi uyaracaktır. String of Turtles sukulenti hakkında detaylı bilgi için yazımızın devamını okuyabilirsiniz. 

Günlük bitkili paylaşımlar için Instagram hesabımızı takip edin!

Peperomia prostrata Sulaması

Sulama, Peperomia prostrata sukulentinin bakımında önemli bir faktördür. Birçok sukulent gibi tipik ev bitkilerinden farklı olan belirli sulama ihtiyaçlarına sahiptir. String of Turtles sukulentini sulamak için toprağın kurumuş olması gerekir. Bu sukulent türü, topraklarının hafif nemli olmasını tercih eder ancak su birikmesini istemez. Toprağın büyük bir kısmı kuruduktan sonra sulama yapabilirsiniz. 

Toprak nemini ölçmek için bir nem ölçer kullanabilirsiniz veya geleneksel yöntemle toprağın nemini kontrol edebilirsiniz. Bir aparat yardımıyla bu işlemi yapabilir, eğer kuruysa sulama yapılabilir. String of Turtles sularken tam bir sulama yapılmalı. Su, toprağın her yerine nüfuz etmeli. Bu bitki için, altı delik saksı kullanılması gerekir. Alt kısımdan su sızana kadar sulama yaparak tüm kök sistemine nem ulaşmasını sağlamanız gerekir.

P. prostrata için belirli bir sulama aralığından bahsetmek doğru olmaz. Toprak ne zaman kuruduysa, sulama o zaman yapılmalı. Yaz sıcaklarında daha sık sulama ihtiyacı varken, kışın kış bakımına alınırsa ayda bir sulamak bile yeterli olacaktır. Sulama yapılırken, suyun yapraklara değmemesine özen gösterilmeli. Özellikle, yazın güneş ışığında kaldığında yapraklarda kalan su damlaları yakıcı olabilir. 

String of Turtles sukulentini kurumadan önce sulama yapmak veya bir anda aşırı sulamak kök çürümesine neden olabilir. İçme suyu, sulama için iyi bir seçenektir. Buna ek olarak, yağmur suyu biriktirme imkanınız varsa, bu suyu kullanmak da mükemmel bir çözüm olabilir. Yağmur suyu doğal olarak yumuşak ve mineral içermez, bu da sukulentler için idealdir.

String of Turtles Bakımı

Peperomia prostrata Toprağı 

String of Turtles, en iyi drenajlı toprakta gelişir. Kökler için uygun drenajı ve havalandırmayı sağlayan bir karışım toprak tercih edilebilir. Sıkışmış toprak, kök büyümesini engelleyebilir ve kök çürümesi gibi sorunlara yol açabilir. Sukulent ve kaktüsler için kullanılan özel karışım topraklarından tercih edebilirsiniz. Sukulent toprak karışımları, drenajı artıran malzemeler içerir, bunlar arasında perlit, iri kum veya pomza bulunabilir. Bu da, suyun köklerin etrafında birikmesini önler ve kök çürümesi riskini azaltır.

String of turtles toprak değişimi ne zaman yapılır? Sukulentlerin toprağını değiştirmek, onların sağlığını ve canlılığını sürdürmek için önemli bir adımdır. Yeni alınan bir sukulentin toprağı hakkında genellikle bilgi sahibi olamayız, bu nedenle P. prostrata bitkisini yeni alındığında toprak değişimi yapmak, yeni ortamında sağlıklı bir başlangıç yapmasına yardımcı olur.  Toprak değişimiyle birlikte,  bitkinin mevcut toprakta bulunan hastalıkların diğer bitkilere yayılması önlenir. Bunun dışında, sukulent toprak değişim gelişim dönemleri olan bahar aylarında yapılmalıdır. Bu dönemde sukulentler daha aktif olarak büyür ve daha sıcak hava köklerin daha hızlı yerleşmesine yardımcı olur. Her yıl toprak değişimi yapmaya gerek yoktur, saksı değişimi ile birlikte toprak değişimi yapılabilir.

Peperomia prostrata Güneş İhtiyacı 

String of Turtles bitkisi parlak, dolaylı ışık sever. Sabah güneşi yakıcı olmadığı için bu saatlerde doğrudan güneş ışığına dayanabilir, ancak uzun süre maruz kalmak yaprak yanığına veya yaprak deseninin solmasına neden olabilir. Yine aynı şekilde, direkt öğle güneşi, çoğu sukulent türü için istenmeyen bir durumdur. Özellikle yaz aylarında, direkt güneş almak bitki yapraklarının veya daha kötüsü köklerin yanmasına sebep olabilir.  P. prostrata günde en az 5 - 6 saat ışık alması gerekir. Düşük ışık koşullarına adapte olup yaşayabilir. Fakat bu durumda, yaprak formunun ve deseninin bozulması kaçınılmaz olur.

String of Turtles'ın ışığa tepkisini gözlemleyerek, doğru bir konum ayarlayabilirsiniz. Eğer, ihtiyacı olan ışığı alıyorsa yaprakları daha sık olup, hızlı uzama gösterecektir. Bununla birlikte yaprak deseni daha canlı olacaktır. Eğer Kaplumbağa sukulentin yapraklarının şekli bozuluyor ve yaprak araları açılıyorsa bu yetersiz ışık aldığını gösterir. Sabit bir yerde bakımı sağlanıyorsa, mutlaka saksıyı döndürerek, bitkinin her kısmının güneş ışığı alması sağlanmalı.

String of Turtles'ın iç mekanda bakımı sağlanıyorsa, günün çoğu parlak, dolaylı ışık alabileceği bir pencere yakınında konumlandırılması gerekir. Kışın da nerede bakıldığı fark etmeksizin, mutlaka ışık almalı. 

string of turtles bakımı

Peperomia prostrata Saksısı Nasıl Olmalı?

String of turtles için uygun bir saksı seçmek, bitkinizin ideal bir yaşam alanı oluşturmanın ilk adımıdır. Aşırı sulamayı önlemek için, bu tür için mutlaka drenaj delikleri bulunan bir saksı kullanılması gerekir. Drenaj deliği olmayan saksılar, fazla suyu atamayacağı için bitki ihtiyacından fazla maruz kalacak, bu durumda da çürüme kaçınılmaz olur. 

Saksının bitki ile orantılı olması da kök çürüme riskini aza indiren bir diğer önemli faktördür. Yayılan bir tür olduğu için, ağzı geniş çok derin olmayan bir saksı tercih edilebilir. Yayılan ve sarkan bir tür olduğu olduğu askılı saksılardan kullanabilirsiniz. Saksı seçimini toprak saksılardan yana yapabilirsiniz. Sırsız toprak saksılar, diğer saksılarla karşılaştırdığımızda daha iyi hava akışı sağlar ve toprak nemini düzenlemeye yardımcı olur. 

Kaplumbağa sukulentin saksı değişimi ne zaman yapılır? Bahar ayları, sukulentlerin büyüme dönemleridir ve bu nedenle saksı değişimi için ideal bir zamandır. Ayrıca, bitkiyi yeni aldıysanız, toprak değişimi yapılacağı için saksı değişimini de aynı dönemde gerçekleştirebilirsiniz. Saksı değişimi sırasında bitkinin köklerine zarar vermemeye özen gösterilmeli.

Peperomia prostrata Çiçek Açar Mı?

Çok sık karşılaştığımız bir durum olmasa da String of Turtles da çiçek açan bir bitki türüdür. Çiçekleri de diğer bitkilerin çiçeklerine benzemez. Hatta, ilk bakışta çiçek olduğunu bile anlamayabilirsiniz. Dalları arasında ince, uzun, kuyruğa benzeyen sivri uçlu bir dal çıkarır. Bu kahverengi dalı minik beyaz çiçeklerle çevreler. String of Turtles sukulentin çiçeklenmesini desteklemek için: 

  • Doğru Işık Koşulları: Kaplumbağa sukulentin sağlıklı gelişimi için bol miktarda dolaylı güneş ışığı ister. Gün içinde en az 5-6 saat güneş ışığı alması, bitkinin enerji üretimini artırır. Ancak, yanıcı olmayan bir konumda bulundurmak önemlidir.
  • Düzenli Sulama: P. prostrata, aşırı sulamaya karşı çok dayanıklı bir tür değildir. Bu nedenle aşırı sulamaktan kaçınılmalıdır. Toprak kurumaya başladığında sulama yapılmalıdır. Uzun süre susuz kalması, çiçeklenme şansını azaltır.
  • Gübreleme: Bahar dönemi, sukulentlerin aktif büyüme dönemidir. Bu tür için özel olarak formüle edilmiş sıvı bir sukulent gübresi kullanmak, bitkinin genel sağlığını artırır ve çiçek açma olasılığını yükseltir.
  • Kış Bakımı: Çiçeklenme dönemleri bahar ayları olsa da, bu süreçte çiçeklenme şansını arttırmak için kış aylarında da özel bir bakıma ihtiyaç duyar. Bu dönemde sulama miktarı azaltılmalı ve bitki serin, ancak donma noktasının altında olmayan bir ortamda tutulmalıdır. Kış bakımı, bitkinin baharda daha sağlıklı ve çiçekli olmasına katkıda bulunur.

P. prostrata, genellikle bahar aylarında çiçek açar, ancak sonbahar aylarında da çiçeklenme görülebilir. Çiçek açması için, bitkinin olgunlaşması gerekir. Yeni üretilmiş ise, çiçek açması için en az iki yıl geçmesi gerekir. 

string of turtles bakımı

Peperomia prostrata Üretimi Nasıl Olmalı?

Kaplumbağa sukulentini tohum veya çelik ile üretim yapabilirsiniz. Tohumla üretimde uzun bir süreye ihtiyacınız olacakken, çelik ile üretimde bir ay içerisinde yeni bir bitkiye sahip olabilirsiniz. Üretim için:

  • Çoğaltma için olgun ve sağlıklı bir bitki seçilmeli. Bitkide herhangi bir hastalık olmaması gerekir.
  • Temiz, keskin makas veya budama makası kullanarak ana bitkiden bir dal kesilir. Kesilen parça en az 15 cm olmalı.
  • Kesilen dalın toprağa dikelecek tarafındaki yaprakları ayırmanız gerekir. Bu köklenmeyi teşvik etmeye yardımcı olur.
  • Yapraklarından ayrılan kısmı drenajı yüksek sukulent veya kaktüs toprağının yarısına kadar yerleştirmeniz yeterlidir. Üretim saksısı kullanabilirsiniz
  • Toprağı hafifçe sulayın, toprak eşit şekilde nemli olmalı ancak su birikmemelidir. Aşırı sulama çürümeye neden olabilir.
  • Kesimi stres altına sokabileceği için doğrudan güneşe konulmaması gerekir. Yarı gölge olan bir yer üretim süreci için idealdir. 

Sukulent üretimi için en uygun zaman gelişim dönemleri olan bahar aylarıdır. Mart - Haziran arasında havaların ısınmasıyla gelişim göstermeye başladıkları için, bu dönemde yapılan üretimlerden daha hızlı sonuç alabilirsiniz. Fakat, kış gelene kadar da üretim yapabilmeniz mümkün. 

Peperomia prostrata Budama Yapılır Mı?

Kaplumbağa Dizisi sukulenti genellikle ilkbahar veya yaz aylarında budamak en iyisidir. Bu dönemde bitki aktif büyüme sürecindedir ve yara iyileşme olasılığı daha yüksektir.

  • Doğru budama, bitkinin daha yoğun ve sağlıklı bir büyüme göstermesini sağlar.
  • Ölü veya hastalıklı yaprakları düzenli olarak temizlemek, bitkinin genel sağlığını iyileştirir ve hastalıkların yayılmasını önler.

Yayılarak büyüyen bir tür olduğu için, şekli ve boyutunu kontrol altına almak için de budama yapılabilir.

Günlük bitkili paylaşımlar için Instagram hesabımızı takip edin!

Peperomia prostrata Gübre Kullanımı 

Sukulentler, uygun bakım ve ihtiyaçları karşılandığında sağlıklı bir şekilde gelişip çiçek açabilen bitkilerdir. Bu gelişimi desteklemek ve bitkinin en iyi şekilde büyümesini sağlamak için besin veya gübre takviyeleri kullanılabilir. Ancak, Kaplumbağa sukulentin sağlığını korumak ve optimal büyümesini sağlamak için doğru gübre türünü seçmek kritik bir adımdır. 

Sukulentler, özel bir bakım gerektiren bitkilerdir ve gelişimlerini desteklemek için doğru gübre türünü seçmek önemlidir. P. prostrata gibi özel bir sukulent türü için, sukulentler için üretilmiş sıvı veya katı gübreler tercih edilmelidir. Bu gübreler, sukulentlerin ihtiyaç duyduğu temel besin maddelerini içerir ve bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesini teşvik eder.

Gübre kullanımında dikkate alınması gereken en önemli faktör, gübrenin üzerinde yer alan kullanım talimatlarıdır. Seçtiğiniz gübre türünün talimatlarını dikkatlice okumalısınız. Bu talimatlar, gübrenin ne sıklıkla uygulanması gerektiğini, hangi miktarlarda kullanılması gerektiğini ve uygulama yöntemini belirler. Aşırı gübreleme, sukulentin sağlığını olumsuz etkileyebilir, hatta yanmasına neden olabilir, bu nedenle talimatlarına uygun bir şekilde uygulanmalıdır.

Kaplumbağa Dizisi sukulentin gübre kullanımı için en uygun zaman genellikle Mart ile Haziran arasındaki dönemdir. Bu dönemde, bitki aktif büyüme gösterir ve gübreleme işlemi bitkinin ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olabilir. Ancak, aşırı sıcak hava koşullarının hakim olduğu yaz aylarında gübreleme önerilmez. Bitki, yaz aylarında dinlenme dönemine geçer ve besin ihtiyacı azalır. Bu nedenle, yaz aylarında gübreleme sıklığı azaltılmalıdır.

Soğuk hava ve yetersiz ışık, sukulentlerin büyüme hızını önemli ölçüde etkileyen faktörlerdir. Özellikle Kasım ile Mart arasında, birçok sukulent türü gibi Yunus Kolyesi'nin de gelişimi durur. Ancak, bu dönemde doğru bakım uygulandığında bitki dinlenme moduna geçer ve baharda daha sağlıklı bir şekilde gelişimine devam edebilir.

string of turtles bakımı

Peperomia prostrata Kış Bakımı

Kış bakımı, sukulentlerin soğuk koşullara karşı korumanın yanı sıra bitkinin dinlenmesine olanak tanır. Eğer bu dönemde bitkinizi dışarıda yetiştiriyorsanız, soğuk hava ve don olaylarına karşı dikkatli olmalısınız. String of Turtles, soğuğa dayanıklı değildir. Bitkinizi soğuk hava akışına maruz bırakmayan bir alana yerleştirebilir ve böylece olumsuz etkileri minimize edebilirsiniz. Ancak, ışık miktarının yeterli olması için dikkatli olmalısınız, çünkü sukulentler için doğru ışık seviyesi önemlidir. Eğer bitkinizi iç mekanda yetiştiriyorsanız, kışın onu soğuk bir odaya yerleştirmek, doğal dinlenme dönemini taklit etmek açısından faydalı olabilir. Soğuk bir odada, bitki yavaşlar ve büyüme durur. Pencere önü gibi bir yer seçerek, bitkinizin yeterli miktarda ışık almasını sağlamalısınız.

Kış aylarında sulama yaparken dikkatli olmalısınız. Toprak daha yavaş kuruduğu için, nemli kalma süresi uzar. Genellikle ayda bir sulama yeterli olacaktır. Ayrıca, saksının altındaki fazla suyun rahatça akması da P. prostrata için önemli bir noktadır. Bu dönemde toprak değişimi veya saksı değişimi önerilmez, çünkü bitkinin büyümesi durmaya başlar.

Eğer sukulentinizi sıcak bir ortamda yetiştiriyorsanız, yaz aylarındaki bakım rutinine devam etmek önemlidir. Bu durumda, toprak daha hızlı kuruyacak ve yaz aylarındaki gibi sulama ihtiyacı devam edecektir. Ancak, dikkat edilmesi gereken önemli bir faktör, evde kullanılan ısıtıcılar bitkinin yakınında bulunmaması gerekir. Isıtıcılar, bitkinin ve yapraklarının kurumasına neden olabilir.

Kaplumbağa sukulent için kış bakımı, bitkinin dinlenme dönemini sağlayarak ilkbaharda daha güçlü bir gelişimine olanak tanır. Bu süreçte bitkiyi doğru bir şekilde korumak ve bakımını yapmak, sukulentinizin uzun ömürlü ve sağlıklı kalmasını sağlar.

Peperomia prostrata Aranjmanlarda Kullanılır Mı?

Peperomia prostrata iç mekan bitkisi olarak popülerdir ve aranjmanlarda kullanılabilir. Fakat, sulama ve ışık konusunda hassas bir bitki olduğu için, aranjmanda kullanılacak diğer bitkilerle bakımının aynı olması gerekir. Örneğin, toprak kurumadan sulama ihtiyacı olan bir sukulentle aynı saksıda olması durumunda Kaplumbağa sukulentin çürümesi kaçınılmaz olur. Yine, diğer kullanılan bitkilerin gölgesinde kalması durumunda yeterli ışık alamazsa form bozukları meydana gelir. P. prostrata aranjman kullanımında çok büyük saksılar tercih edilmemesi gerekir.

string of turtles bakımı

String of Turtles Neden Sararır?

Kaplumbağa sukulent, aşırı sulamaya veya uzun süre suya maruz kalmaya karşı dayanıklı değildir. Eğer, yapraklarında sararma varsa ve yumuşamaya başladıysa; bu bitkinin çürümeye başladığını gösterir. Çürümeyi önlemek için mutlaka altı delik bir saksı ve drenajı yüksek bir toprak kullanılmalı. Bu ortam sağlansa bile kurumadan sulama yapılsa bile P. prostrata sukulenti çürümeye başlayabilir. Eğer kök çürümesi yoksa bitkiyi kısa bir sürede kurtarabilmeniz mümkün. Kuruttuktan sonra kuru bir toprağa almanız yeterli. Fakat, kökten çürüme yaptıysa, sağlam dallarını ayırıp yeniden köklendirme yapmanız gerekir.

  • Sarama dışında, yaprakların düşüp veya yumuşaması da bitkinin fazla suya maruz kaldığını gösterir.

Yukarıda sizlerle Peperomia prostrata bakımını detaylı bir şekilde anlattık. Peperomia prostrata sarkan gövdeleri ve kaplumbağa kabuklarını andıran yaprakları ile tercih edilen bir sukulenttir. Doğru sulama ile ihtiyacı olan ortam sağlandığında uzun yıllar bakabilirsiniz. Adapte olduktan sonra da kahverengi çiçeklerini de baharda sizlere sunar. Bu rehberde bahsettiklerimizi takip ederek, String of Turtles bitkiniz için ideal bir ortam oluşturabilir, evinize yeşillik katabilirsiniz. Peperomia prostrata hakkında soru ve görüşlerinizi bize ulaştırmak için aşağıda yorum kısmına yazabilir veya instagram sayfamız üzerinden bizlerle iletişim kurabilirsiniz.