Kaktüs dediğimiz zaman genel olarak aklımıza ilk gelen türlerden biridir Tavşan Kulağı. Bilimsel Adı Opuntia microdasys olan bu tür, hemen hemen her bitkili evde köşesini çoktan kapmıştır. Çok yaygın bir tür olsa da, kulakları dolgun bir tavşan kulağı yetiştirmek kimileri için zorlayıcı olabilir. Yazımızın devamında Tavşan Kulağı kaktüsü ve bakımı hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Opuntia Microdasys Tavşan Kulağı

Opuntia Microdasys, Meksika'ya özgü bir kaktüs türüdür. Opuntia ailesinden gelmektedir. Biz de tavşan kulağı olan bu tür "Bunny Ears Cactus", "Rabbit Cactus" veya "Angel's Wing" olarak da karşınıza çıkabilir. Uzaktan bakıldığında dikensiz gibi görünse de bir dokunduğunuzda tüm eliniz birden minicik dikenlerle dolacaktır. Saksı değişimi yaparken veya yavru ayıracağınız zaman bir aparat, karton bardak veya eldiven kullanmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Aksi takdirde bu dikenleri çıkartması da epey bir zor.

Opuntia Microdasys Türleri

Opuntia Microdasys Çiçek Açar Mı?

Tavşan kulağı da birçok kaktüs türü gibi çiçek açar. Çiçeğinin rengi sarıdır.

Opuntia microdasys blooming

Tavşan Kulağı Saksısı Nasıl Olmalı?

Saksı tercihinizi bitkinin boyut ve köküne göre yapmanız gerekir. Bitki, öncelikle kök büyütüp daha sonra yavru ve çiçek açmak için enerji harcayacağı için; geniş bir saksıda gözle görülür bir gelişim göremeyebilirsiniz. Buna ek olarak, bitkinize oranla geniş bir saksı tercih ettiğiniz zaman da çürüme gerçekleşebilir ve bitkinizi kaybedebilirsiniz. Saksınızın plastik, toprak, seramik veya konserve olması fark etmez. Tabi ki de en sağlıklı olan hava aldıkları için toprak saksılardır. Fakat, bakımını gerektiği gibi sağladığınız zaman bitkiniz sağlıklı olacaktır. Saksının Altı Delik Olmalı Mı? Bunu aslında tüm bitkiler için söyleyebiliriz. Altı delik saksı kullandığınız zaman, sulamayı kontrol edebilirsiniz. Bu yüzden eğer delebiliyorsanız saksının altını delmenizi tavsiye ederim. Eğer delemezseniz de lav taşı ile drenaj sağlayabilirsiniz. Drenaj yaptığınız zaman da sulamanıza dikkat etmeniz gerekir. Suyun çıkışını gözlemleyemeyeceğiniz için alışkın değilseniz bitkinizi çürütebilir veya az su verip kurutabilirsiniz.

Tavşan Kulağının Toprağı Nasıl Olmalı?

Tüm kaktüslerde olduğu gibi bu tür için de kaktüs karışım toprağı kullanmanız gerekir. Normal bahçe, bitki toprakları vitamin açısından bitkiye ihtiyacını veremezken, çok su tutukları için de dip kısmı çamurlu kalabilir ve bu durum da bitkinizi çürütebilir. Toprağın yüzeyi kurumuş göründüğü için kurumuş sanıp, ekstra bir sulama yaparak bitkinizi kaybedebilirsiniz. Benim kullandığım kaktüs toprağından satın almak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Tavşan Kulağı Işık Sever Mi?

Tavşan Kulağı bitkisi, bol aydınlık, ışıklı bir yerde konumlandırılmalı. Sabah veya akşam güneşi almalı. Direkt öğle güneşi, özellikle yaz aylarında yakıcı olabilir. Ev içerisinde bakımı çok tercih edilmiyor. Eğer ev içerisinde bakıyorsanız da bol güneş alan bir köşede bakmalısınız.

Günlük bitkili paylaşımlar için Instagram hesabımızı takip edin!

Yeni Çıkan Kulaklar Neden İnce?

Tavşan Kulağı bakımında genel olarak karşılaştığımız sorulardan biri de bu oluyor. Kaktüsler yeteri kadar güne ışığı almadığı zaman formlarında bozulmalar meydana gelir. Opuntia microdasys türünde ise bu form bozuklukları kulaklarda gözlemlenir. İhtiyacı olan güneş ışığını alamadığında, elips/yuvarlak şekilde büyümesi gereken yavru, incecik kalem gibi büyüyecektir. Böyle bir durumda bitki size uyarı veriyor aslında. Eğer, Tavşan Kulağı bitkinizin kulakları ince çıkıyorsa, bitkinizi daha çok güneş alan bir yere konumlandırmanız gerekir. Güneş yeterli geldiğinde, formu bozulan yavrular düzelmeyecektir. Fakat yeni çıkan yavrular orijinal formunda olacaktır. 

Tavşan Kulağı Sulaması Nasıl Olmalı?

Tavşan Kulağı bir kaktüs türü olduğu için, çok sık sulanmayı sevmez. Geçirgen toprakta, saksının tümüne nüfus edecek şekilde sulanması gerekir. Opuntia microdasys tüm türleri için genel bir sulama aralığı belirlemek mümkün değildir. Bir sonraki sulamayı bitki toprağınız tamamen kuruduğunda yapmanız gerekir. Dipteki toprakta kurumuş olması gerekir. Kontrol etmek için bir çubuk kullanabilirsiniz. Eğer çubuk ıslanıyorsa sulamayı ertelemeniz gerekir. Kış bakımında ise uygun şartları sağlamanız durumunda Kasım - Şubat arası hiç sulamamanız gerekir. Kış Bakımı hakkında detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.

Tavşan Kulağı Neden Büzüşür?

Eğer bitkiniz susuz kalırsa kulaklarda büzüşme gözlemleyebilirsiniz. Kuruma varsa öncelikle alt kulaklar büzüşmeye başlar. Sulama yaptığınızda bu durumun kaybolduğunu görebilirsiniz.

Opuntia Microdasys Bakımı

Yeni Çıkan Yavrular Neden Büyümüyor?

Çıkan yavruların büyümemesinin birden fazla sebebi olabilir. Bitkinin saksısı artık küçük geliyor olabilir. Buna ek olarak bitki yeteri kadar sulanmamış olabilir veya toprak kalitesiz olabilir. Yeni yavru veren bir bitkinin saksısı değiştirildiği zaman, bitki ilk kök ile toprağa sarılacağı için yavruların büyümesi yavaşlayabilir.

Tavşan Kulağı Üretimi Nasıl Olmalı?

Opuntia microdasys, üretimi basit türlerden biridir. Tek bir kulak ile üretim yapabilirsiniz. Üretim için en uygun vakit Bahar başlangıcıdır. Tavşan Kulağınızın bir kulağını dip kısmından döndürerek koparıp birkaç gün gölge bir yerde kurumasını bekleyin. Daha sonra geçirgen bir toprağa dikimini gerçekleştirebilirsiniz. Koparmış olduğunuz yavrunun toprağa alışması için en az 5 gün sulama yapmamanızı tavsiye ederim. Tavşan Kulağı üretiminde dikkat etmeniz gereken en önemli konu, kopardığınız kulağın boyutudur. Eğer yeni, gelişmemiş, küçük bir kulak ile üretim yaparsanız, bu kulağın çıkaracağı yavru çok büyük olmayacaktır. Bu yüzden yapmış olduğunuz üretim pek verimli olmayacaktır. Eğer üretim yaparken çapı geniş bir kulak seçerseniz daha rahat ve büyük yavrular çıkaracaktır.

Bitki Besini Verebilir Miyim?

Kaktüslere gelişim dönemlerinde sıvı besin verilebilir. Diğer bitkiler için kullandığınız sıvı besinleri kaktüs ve sukulentler için kullanmak doğru değildir. Sıvı besin sadece bahar aylarında 15 günde bir verilmeli. Her besinin kullanımı farklılık gösterebilir, uygulama yapmadan önce kullandığınız besin ile ilgili talimatları dikkatle okumanızı tavsiye ederim. Buna ek olarak ben de "Solucan Gübresi" spreyi ve konsantresi kullandım ve tavşan kulağı dahil çoğu bitkimin gelişimini hızlandı ve çiçek açmasına yardımcı oldu. Kullandığım solucan gübresinden satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Opuntia Microdasys Kış Bakımı

Tavşan Kulağı bitkinizin bahar döneminde gelişiminin daha sağlıklı olmasını istiyorsanız kış bakımı uygulamanız gerekir. Kaktüsler çok soğuklarda gelişimleri durur ve bu zamanlarda dinlenmeleri gerekir. Kasım ayında uykuya yatırdığınız zaman bir kez sulamanız yeterli. (Fakat yine de bitkiyi düzenli aralıklarla gözlemlemeniz gerekir. Bitkinin büzüşmesinin artması durumunda sulama yapmalısınız.) Kış bakımını balkonda veya soğuk bir odada sağlayabilirsiniz. Don olmadığı sürece balkonda tutabilirsiniz. Yaklaşık olarak -5 dereceye kadar dayanıklıdır. Soğuk bir odada bakımını sağlayacaksanız da pencere önünde, gün ışığını yeteri kadar alması gerekir. Eğer kış bakımına alabilecek bir yeriniz yoksa, sıcak ortamda bulunacaksa, yazın uyguladığınız bakıma aynı şekilde devam ederek toprağı tamamen kuruduğunda sulama yapmanız gerekir. Sıcak ortamda da ısıtıcılardan uzak tutulması gerekir. 

Opuntia microdasys care

Yukarıda sizinle Opuntia Microdasys, tavşan kulağı kaktüsü bakımını paylaştım. Kaktüs ve sukulentler çok sıcak veya çok soğuklarda gelişimi durur. Ara mevsimler tam kaktüsler için. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bakımını sağlamanız durumunda, sağlıklı kulaklara sahip olabilirsiniz. Tavşan kulağı kaktüsü hakkında sorularınız varsa aşağıya yorum olarak bırakabilir veya instagram üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.