Siz hiç akvaryum içerisinde yuvarlak kadifemsi bir top gördünüz mü? İlk başta dekoratif bir obje gibi görünseler de onlar birer canlı. Evet, Marimo Ball, Yosun Topu, evde kolaylıkla bakabileceğiniz, çok bakım istemeyen suda yaşayabilen bir canlıdır. Japon kültürüne göre oldukça değerlidir. Hemen hemen her ev ve ofiste bulundururlar, çünkü sahibine şans ve aşk getirdiğine inanılır. Marimo ismi de Japonca olup "Mari" zıplayan top anlamına gelirken, "mo" suda yaşayan bitki" anlamına gelmektedir. Latince adı Cladophora aegagropila olan bu yosun topları, her ne kadar bitki olarak düşünülse de aslında bir algdir. Nadir bir türdür ve Japonya ve İzlanda'da ulusal hazine olarak ilan edilmiş ve bazı bölgelerinde de koruma altına alınmıştır.

Günlük bitkili paylaşımlar için Instagram hesabımızı takip edin!

Marimo'nun anavatanı Japonya (Atan Gölü) ve İzlanda (Myvatn gölleri)'dır. Sığ göllerde koloniler halinde yaşar ve fotosentez yaparak kendi besinini üretir. Evde fanus, akvaryum ve kavanoz içerisinde yaşayabilen bu türler, dalga hareketleriyle top şeklini alır. Belli bir süre hareketsiz kaldığında bu şeklinden vazgeçer. Bu şeklini korumak için de her suyu değiştirildiğinde dairesel hareketlerle Yosun Topu'nuzu yıkayabilirsiniz. Su içerisinde de düzenli olarak yönünü değiştirerek de yuvarlak kalmasını sağlayabilirsiniz. Ortalama çapları 1.5 ile 3 cm arasında değişen bu tür yılda 1 cm kadar büyümektedir.

Marimo Şans Getiren Yosun Topu

Marimo Bakımı Nasıl Olmalı?

Marimo bakımı oldukça zahmetsiz bir türdür. Su dolu bir kabın içerisinde yaşayabilir. Genellikle dekoratif olarak kullanıldığı için fanus, akvaryum ve kavanoz tercih edebilirsiniz. Dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Genellikle deniz kabukları ve akvaryum taşları tercih edilmektedir. Direkt güneş ışığı sevmez. Evinizde aydınlık bir yere koymanız yeterli olacaktır. Suyunu 10 günde bir değiştirebilirsiniz. Normal şartlarda soğuk suda yaşadığı için değişimi sırasında dinlendirilmiş soğuk su kullanılması tavsiye edilmektedir. Normalde yuvarlak olmadığı için sulama sırasında döndürerek yıkarsanız formunu koruyacaktır. Bunun dışında akvaryum içerisinde de arada bir döndürerek tek tarafının düzleşmesini engelleyebilirsiniz. Bunun dışında hep bir besin vermenize gerek yoktur. Bu bahsettiklerimizi yapmanız durumunda Marimo için sağlıklı bir ortam yaratmış olacaksınız. 

Yukarıda size Morimo şans getiren yosun topunun bakımından bahsettik. Bitki bakamıyorsanız bu şans toplarına bir şans verebilirsiniz. Marimo hakkında merak ettikleriniz varsa aşağıda yorum kısmından bize sorabilirsiniz.