Güney Brezilya, Uruguay ve Kuzey Arjantin'e özgü bir kaktüstür Echinopsis Oxygona. Easter-lily cactus olarak da bilinen bu tür bizde Kaynana Topuzu olarak bilinmektedir. Hemen hemen herkesin sahip olduğu ilk kaktüs türü olabilir. Dış mekan bitkisidir. Sağlıklı gelişimi için güneş ışığı çok önemlidir. Oldukça dikenli olan bu türün gösterişli çiçekleri vardır. Soğuğa karşı da dayanıklıdır.

Kaynana Topuzu Bakımı

Echinopsis Oxygona en kolay bakabileceğiniz bir kaktüs türüdür. Hemen hemen her evde kolaylıkla yetişir ve özel bir bakım ihtiyacı yoktur. Ev içerisinde güneş alan bir yerde, balkonda veya bahçede kolaylıkla bakabilirsiniz. Sağlıklı bir bakım sağlandığında çiçek açar ve yavrular. Yavruları büyüdüğünde ayırarak üretim yapabilir ve sevdiğiniz insanlarla bu yavruları paylaşabilirsiniz. Aşağıda sizinle Kaynana Topuzu bakımını paylaştık. Kaynana topuzu saksısı nasıl olmalı? Kaynana topuzu için hangi toprak kullanılmalı? diyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Kaynana Topuzu Bakımı

Kaynana Topuzu Sulaması Nasıl Olmalı?

Kaynana topuzu bir kaktüs türü olduğu için çok sık sulanma ihtiyacı yoktur. Bahar itibariyle toprağı tamamen kuruduğunda, tüm saksıya nüfuz edecek şekilde sulamanız yeterli olacaktır. Susuzluğa karşı dayanaklıdır. Bu yüzden sulama konusunda endişeleriniz varsa, sulama aralıklarını biraz daha fazla açabilirsiniz. Çiçek tomurcuğu çıkardığı zaman sulama ihtiyacı artabilir. Eğer tomurcuk zamanında susuz kalırsa, çiçekleri açmadan kuruyabilir. Sulama suyu için eğer biriktirme imkanınız varsa yağmur suyu da kullanabilirsiniz.

Kaynana Topuzu ve Işık

Kaktüslerin çiçek açabilmesi için yeterli güneş ışığı alması gerekir. Bu kural, Echinopsis Oxygona için de geçerlidir. Genellikle direkt öğle güneşi kaktüsler için yakıcı olacaktır. Fakat bu türün diğerlerinden daha fazla güneşe karşı toleransı vardır. Bu yüzden bu bitkinize öğle güneşi rahatça aldırabilirsiniz. Yine de kontrollü olmakta fayda var. Topraktan kaynaklı yeterli vitamini alamayan veya yeteri kadar olgun olmayan türler, direkt öğle güneşinden zarar görebilir. Bu yüzden öğle güneşinde bakımını sağlayacaksanız düzenli aralıklarla bitkiyi gözlemlemenizi tavsiye ederiz.

Kaynana Topuzu Neden İnce Uzar?

Eğer bitkiniz ince uzuyorsa, bu formunun bozulduğu anlamına gelir. Yetersiz güneş alan bitkiler cılız veya ince formda uzamaya başlar. Bunu yapmalarının sebebi de güneşe daha hızlı ulaşmak istemeleri. Genellikle ev içerisinde bakılan kaktüslerde bu sorun çok fazla görülür. Bitkinizi daha güneş alan bir yere konumlandırdığınızda bozulan form düzelmese de yavrular ve bitkinizin gelişimi orijinal formunda gerçekleşir. Eğer bitkiniz gelişim gösteremeyecek kadar ince geliştiyse, inceldiği yerden kesebilirsiniz. İnce gelişmiş yavruları da ayırarak, yeni sağlıklı yavrular için yer açabilirsiniz.

Kaynana Topuzu Toprağı

Kaynana Topuzu dayanıklı bir tür olduğu için diğerlerine göre biraz daha suya karşı kolay çürümeyecektir. Tabi ki de her durumda dikkatli olmakta fayda var. Eğer kaktüs türlerine yeni bakıyorsanız, riske atmamak için kaktüs karışım topraklarından kullanabilirsiniz. Kaktüs toprakları, drenajı yüksek olan geçirgen topraklardır. Tüm bitkiler için aslında bu toprak türü önerilmektedir. Sulama yaptığınız zaman, toprak ihtiyacı olanı çeker ve fazla olanı akıtır. Böylece çamurlaşmaz ve neme bağlı olarak da mantar oluşmaz. Ben de evimde baktığım tüm türler için hazır kaktüs toprağı kullanıyorum. Kaliteli topraklar, ayrıca, sineklenme de yapmayacaktır. Benim kullandığım topraklardan satın almak için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynana Topuzu Toprak Seçimi

Kaynana Topuzu İçin Saksı Tercihi

Sağlıklı bir Echinopsis Oxygona kenarlarından devamlı olarak yavrulayacaktır. Bu tarz yavrulayan bitkiler için ağzı geniş saksı tercih edilmelidir. Kaktüsler gelişim göstermeleri için öncelikle kökleriyle toprağı sarmaları gerekir. Bu yüzden de çok derin saksılar kullandığınızda bitki öncelikle köke odaklanacağı için gelişimi duracaktır. Bu yüzden yavru vermeyecek ve çiçek açmayacaktır. Ayrıca küçük kaktüsler için boyutuna göre de çok büyük saksılar tercih ederseniz, aşırı sulamada bitkinizi kaybedebilirsiniz. Saksı tercih ederken bitkinizin boyutunu mutlaka göz önünde bulundurun.

Kaynana Topuzu Ne Zaman Çiçek Açar?

Kaynana topuzu için yukarıda bahsettiğimiz bakımı uyguladığınızda yılda bir kez de olsa çiçek açmaktadır. Çiçek için tüylü bir veya birden fazla dal çıkarmaktadır. Bu çiçeğin tomurcuk hali biraz uzun sürerken, çiçek açtığında da bir gün kalmaktadır. Çiçek açtıktan sonraki gün de hemen kapanır ve solar. Çiçek rengi pembe beyazdır. Bazen sabaha karşı açıp tüm gün dururken bazen de akşama doğru açıp sabaha karşı solar. Eğer Echinopsis Oxygona bitkiniz çiçek açacaksa her zaman gözünüzün bitkinizin üzerinde olmasını tavsiye ederim. O kadar bekleyip, çiçek açmasını kaçırabilirsiniz. Kaktüsler Şubat ayından sonra gelişim gösterirler. Echinopsis Oxygona da bahar ile birlikte çiçeklenmeye başlar. Çiçeğinin hafif bir kokusu vardır.

Günlük bitkili paylaşımlar için Instagram hesabımızı takip edin!

Echinopsis Oxygona Üretimi

Yerini sevdiği zaman yavrulayan ve gerçekten yavrulamayı oldukça çok seven bir türdür. Ağzı geniş bir saksıda, yeri olması durumunda dip kısımdan veya gövdeden yavrular çıkaracaktır. Bu yavruların büyümesini bekleyebilir ve büyüdüklerinde de dip kısımlarından ana bitkiden ayırabilirsiniz. Bunun dışında da ana-bitkiye kafa uçurma uygulayabilirsiniz. Steril bir bıçakla bitkiyi ortadan ikiye kesebilir. Kestiğiniz parçayı kurutup daha sonra köklenmesi için dikebilirsiniz. Kesilen parça da bu şekilde yavrulayarak yeni bebek kaktüsler çıkaracaktır. Eğer kaynana topuzu yavrulamıyorsa bu yöntemi deneyebilirsiniz.,

Echinopsis Oxygona Üretimi

Kaynana Topuzu İçin Bitki Besini

Kaktüslere bahar aylarında bitki besini uygulayabilirsiniz. Mart ile bitkiler sıcaklarla birlikte gelişime başlar. Bu gelişim dönemlerinde ek takviye alabilirler. Kaktüsler için kaktüs sıvı besini kullanabilirsiniz. Ben bu sene solucan gübresi kullandım. Echinopsis Oxygona dahil birçok kaktüsüm bu sene çiçeklendi. Solucan gübresini de Haziran ayına kadar kullanırsanız bitkilerinizin daha hızlı gelişmesini sağlayabilirsiniz. Kullandığım solucan gübrelerine ulaşmak için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Echinopsis Oxygona Kış Bakımı

Kaktüsler kış boyunca dinlenme dönemine girerler. Çok soğuk havalarda gelişimleri durur. Bu durumda kış başında bir kez sulandığında toprak nemini koruyacağı için soğuk bir ortamda sulanma ihtiyacı da olmayacaktır. Kaynana topuzu için de kış bakımı uygulayabilirsiniz. Kışın bu dinlenme dönemini yaşayan bitkilerin bahar ayında daha kolay çiçek açtığı söylenmektedir. Ben de bu sene kış gelmeden "Kaynana Topuzu" bitkimin toprağını ve saksısını değiştirdim. Kış başında bir kez suladım. Kasım - Şubat arası İzmir'de balkonda bakımını sağladım. Sıcakların başlamasıyla birlikte sulamaya başladım ve solucan gübresi kullandım. Geçen sene bu bahsettiklerimin hiçbirini yapmadım ve maalesef çiçek açmadı. Ama bu sene beş tane çiçeğimiz oldu aynı anda. Bir günlük de olsalar onların verdiği mutluluğu hiçbir çiçekli bitkide bulamam herhalde.

Yukarıda sizinle Kaynana Topuzu Echinopsis Oxygona bakımını ayrıntılı bir şekilde paylaştık. Eğer ilk defa kaktüs bakacaksanız bu tür ile başlayabilirsiniz. Sizi yormayacak ve kaktüslerin dilinden anlamanıza yardımcı olacaktır. Çiçekli bitkilerden sonra dikenlere alışmak biraz zaman alabilir ama belli bir süre sonra da dokunmadan sevmeyi bile çok seveceksiniz. Soru ve görüşlerinizi aşağıda yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.