Sanki ustalıkla çizilmiş kalp şeklindeki yapraklarıyla, bitki severlerin gözbebeklerini büyüten bir türdür Hoya Kerrii. İlk defa görenlerin de “Sahtedir bu!” dediği... Hoya Kerrii, Asya’nın güneydoğusundan gelen bir mum çiçeği türüdür. Yabancı kaynaklarda “Sweetheart Plant veya Sweetheart Hoya” olarak görebilirsiniz. Bizde ise daha çok Sevgili Çiçeği, Şans Kalbi veya Kalp Sukulent olarak geçmektedir. Genellikle, özel günlerde gün yüzüne tek yaprağı köklendirilmiş şekilde karşımıza çıkar. Tek yaprak olarak gördüğümüz bu bitki aslında bir sarmaşıktır. Yavaş büyür ama bakımı doğru sağlandığında yaşlandıkça upuzun olabilir. Dalları çelimsiz, ince olduğu için istediğiniz şekilde kolayca sarabilirsiniz. İsterseniz de yüksek bir yere konumlandırarak bitkinizi sarktırabilirsiniz. Hoya Kerrii tek yapraktan üretilir mi? Hoya Kerrii çiçek açar mı? Sevgili Çiçeği Hoya Kerrii hakkında tüm sorularınızın cevabını aşağıda yazımızda bulabilirsiniz. 

Günlük bitkili paylaşımlar için Instagram hesabımızı takip edin!

Hoya Kerrii Bakımı 

Kalp sukulent olarak bilinen Hoya Kerrii, bir mum çiçeğidir. Yarı sukulent bir tür olduğu için, sukulent bakımına alışkınsanız, bu türe de kolaylıkla bakabilirsiniz. Hoya Kerrii için dikkat etmeniz gereken ilk nokta alacağı güneş ışığıdır. Aydınlık ortamları sever, fakat direkt güneş ışığı özellikle balkonda veya dışarıda bakılıyorsa, yapraklarına zarar verebilir. Güneş ışığını doğrudan aldığında yaprakları yanabilir. Sabah güneşi aldırabilirsiniz. Ev içerisinde bakımı gerçekleşecekse güneş alan bir yerde pencere önünde bakımını sağlayabilirsiniz. Direkt olarak yakıcı güneş aldığında yeşil olan yaprak rengi sarıya dönecektir. Hoya Kerrii tropikal iklim bitkisidir. Bu yüzden, nemi sever. Düzenli aralıklarla yapraklarına su ile sprey yaparak havadaki nem oranını arttırmış olursunuz. Bu da bitkiniz için faydalı olacaktır. Soğuğa karşı toleransı çok yoktur. Bulunduğunuz bölgede don olayları çok görünüyorsa, kışın ev içerisinde bakmalısınız. Hoya Kerrii, yavaş büyüyen bir sarmaşık türüdür. Bitkiniz yaprak rengini koruyorsa bu sağlıklı bir gelişim gösterdiğine işaret edecektir.  Mart ayından Ekim ayına kadar gelişim gösterebilir. Hoya Kerrii bitkisi toprak ve sulama hakkında merak ettiklerinizi aşağıda ayrıntılı bir şekilde sizlerle paylaştık. 

Hoya Kerrii Türleri 

  • Hoya kerrii Splash  
  • Hoya kerrii Variegata  
  • Hoya kerrii ‘Reverse Variegata’ 

Şans Kalbi Sulaması Nasıl Olmalı? 

Hoya Kerrii, bir yarı sukulent türü olduğu için toprağı tamamen kuruduğunda sulanmalı. Yapraklarında su barındırdıkları için devamlı sulanma ihtiyaçları yoktur. Eğer toprağı hala nemliyse sulamanın ertelenmesi gerekir. Kalp sukulent bitkisi, çok sık sulanırsa, ihtiyacından fazla suya maruz kalacağı için, kökten çürümeye başlayacaktır. Sulama yapmadan önce toprağın en alt kısmının da kurumuş olduğundan emin olmalıyız. Toprağı kontrol etmek için bir aparat veya parmağınızı kullanabilirsiniz. Eğer kullandığınız yöntem sonucu, aparat veya parmağınız nemleniyorsa, hala toprak ıslak olduğu için çamurlu bir yapı ile karşılaştıysanız sulama için beklemeniz gerekir. Eğer toprak kuruysa, toprağın tamamına nüfuz edecek kadar sulama yapılmalı. Saksının altında drenaj deliği varsa, fazla su buradan atılacaktır. Drenaj deliğinden su akmaya başladığında, sulamanızı kesebilirsiniz. Hoya Kerrii, yavaş büyüyen bir türdür. Eğer bitki yeni yaprak çıkarıyorsa veya uzama belirtisi gösteriyorsa, bu sürede bitkiyi desteklemek için daha sık sulama yapılmalı. Toprağın %75’i kuruduğunda sulama yapabilirsiniz. Sulama için belirli bir aralık vermek mümkün değildir. Bulunduğunuz bölge, bitkinin saksı türü, kullanılan toprak, bitkinin aldığı güneş, havanın sıcaklığı bitkinin sulama aralığını belirleyecektir. Kışın, bitkinin bakımını soğuk bir ortamda gerçekleştiriyorsanız, bitki daha yavaş kuruyacağı için çok fazla su ihtiyacı olmayacaktır. Yazın, sulamayı sabah veya akşam saatlerinde yaparak, bitkinin tüm gün boyunca nemli kalmasını sağlayabilirsiniz. 

kalp sukulent bakımı

Hoya Kerrii Toprağı  

Hoya türü için geçirgen yapıda bir toprak kullanılmalı. Kaktüs karışım toprağı kullanabilirsiniz. Bu topraklar hazır bir şekilde satılırken aynı zamanda kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Çoğu markette satılan kaktüs toprakları kalitesiz olduğu için sineklenme yapmaktadır. Kaktüs toprakları sertleşmediği için kökler daha kolay ilerleyerek, bitkinin gelişimini de destek olur. Bu tür topraklar su tutmazlar, sadece bitkinin ihtiyacı olan suyu almayı sağlar. Fazla su drenaj deliğinden atılarak, bitkinin çürümesi engellenir. Bahçe toprakları hem vitamin açısından yetersizken su tutma özelliği olduğu için bitki çürüyebilir. Bitkilerin toprak değişimi için en ideal zaman bahar aylarıdır. Hali hazırda olan bitkinizin saksısını büyütmek, toprağını yenilemek istiyorsanız bahar ayını bekleyebilirsiniz. Fakat, bitkinizi yeni aldıysanız; mevsim fark etmeksizin toprağını en kısa sürede değiştirmek gerekir. Benim yıllardır kullandığım toprağı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Hoya Kerrii Saksısı Nasıl Olmalı? 

Hoya Kerrii bitkiniz için istediğiniz türde bir saksı kullanabilirsiniz. Daha sağlıklı olduğu için, genellikle boyasız toprak saksılar tercih edilir. Toprak saksılar hava alma özelliği olduğu için, toprağın daha hızlı kurumasına yardımcı olacaktır. Fakat, bu bir şart değildir. Porselen veya plastik bir saksı da kullanabilirsiniz. Saksı seçiminde dikkat etmeniz gereken en önemli şey, bitkinin boyuna orantılı olması. Hoya Kerrii, sarmaşık formunda büyüyen bir yarı sukulent türüdür ve dalı oldukça ince ve güçsüzdür. Bu yüzden çok fazla büyük bir saksı tercih etmenize gerek yoktur. Bitki köküne oranlı, toprakta bitkiyi sarılabilecek bir destek çubuğuna yer olacak şekilde bir saksı yeterlidir. Aynı saksıyla 4-5 yıl geçirebilir. Saksı altında drenaj deliği olması, bitkinin sağlıklı gelişimi için faydalıdır. Sulama yaptığınızda, fazla su o drenaj deliğinden akacağı için bitkinin çürüme riski de azaltılmış olur. Eğer saksı altı delik değilse, kendiniz de delebilirsiniz. İnternette porselen, plastik veya toprak saksı delme videoları mevcut. Eğer delmek istemiyorsanız da lav kırığı taşlarıyla toprak öncesi drenaj yapabilirsiniz. Bir sıra taş yerleştirmeniz yeterlidir. 

Kalp Sukulent Çiçek açar Mı? 

Her ne kadar çiçeğine gerek yok, kalpli yaprakları yeter desek de; çiçeğini gören bir kez daha aşık olur bu bitkiye. Sevgili çiçeği olgunlaştığında ve bakımı doğru sağlandığında çiçek açacaktır. Çiçek açabilmesi için ihtiyacı olan ışığı almalı (aydınlık, direkt olmadan) ve nemli bir ortamda bakılması önemlidir. Yaprağa yakın yerlerde ince ve kısa bir dal üzerinde bir buket tomurcuk oluşur. Bu tomurcuklar açarak iki kat çiçek oluşturur. Yıldız şeklinde olan bu çiçeğin, alt katı beyaz renkte ve toparlak olurken, üst katını kırmızı renkte rozet şeklinde daha canlı bir çiçek oluşturur. Sevgili çiçeğinin açması için sarmaşık formunda olması gerekir. Gelişim döneminden sonra, bahardan sonra çiçek açar. Sevgili çiçeği sarmaşığı çiçek açtığında kurumuş olan eski çiçekler bitkiden ayrılmamalıdır. Çünkü bitki her seferinde bu kısımlardan çiçeklenecektir. 

hoya kerrii çiçek

Hoya Kerrii Suda Üretimi 

Hoya Kerrii yavaş büyüyen bir bitki olduğu için, elinizdeki sarmaşık küçük ise üretim yapmak için bitkinin biraz daha büyümesini bekleyebilirsiniz.  

  • Üretim yapmak için, sarmaşıktan yaklaşık 10 cmlik bir kısmı temiz bir makasla kesmeniz gerekir. Kullanılan ekipmanların steril değilse, bitki enfeksiyon kapabilir. 
  • Kesilen parçada en az bir bitki düğümü ve birkaç yaprak bulunması gerekir. Bitki düğümü yaprakların çıktığı kısımken aynı zamanda dallara ve hava köklerine dönüşebilecek tomurcukların da yeridir. 
  • Kesilen parça, oda sıcaklığında bir suyun içine bırakılır ve en az bir bitki düğümü suyun altında kalmalıdır. Çünkü kökler bu kısımdan çıkacaktır. 
  • Kesilen parça aydınlık ama direkt güneş almayan bir yerde konumlandırılmalı. Haftada bir suyu değiştirebilirsiniz. 
  • Kökler 7-8 cm olduğu zaman, sudan çıkarılabilir ve kalıcı olarak saksısına alabilirsiniz. 

Hoya Kerrii Toprakta Üretimi 

Hoya Kerri suda olduğu gibi toprakta da köklendirme yapılabilir. Suda köklendirmede bahsettiğimiz gibi, üretim için bitkinin belli bir olgunlukta olması gerekir.  

  • Toprakta üretim için bitkiden bir 10 cm’lik bir parçasının steril bir makasla kesilmesi gerekir.  
  • Kesilen bir parçada en az bir bitki düğümü ve üst kısımlarında birkaç tane yaprağı olmalı. Alt kısımda yaprak olmamalı. Bitki düğümü toprağa gelecek, alt kısımda olacak şekilde kesilmeli. Bitki düğümünü suda köklendirme kısmında açıkladık. 
  • Nemli bir karışım toprak hazırlanır ve kesilen parçanın bir düğümü toprağa gelecek şekilde dikilir. Toprak altında yaprak olmamalı. 
  • Bitki kök verene kadar toprak nemli tutulur.  
  • Kök verdikten sonra, yukarıda bahsettiğimiz Hoya Kerrii genel bakımını uygulayabilirsiniz. Kök verip vermediğini anlamak için bitkinizi hafifçe çekmeye çalışın, eğer bitki toprağa karşı direnme gösteriyorsa kökü var demektir. 

Hoya Kerrii Yapraktan Üretim  

Hoya Kerrii, özellikle sevgililer gününde sarmaşık halinden ziyade tek yaprak olarak satışa sunulan bir bitkidir. Hoya Kerrii, tek yaprak şeklinde kök verebilir ve bu şekilde bakımı doğru sağlandığında sağlığını korur. Fakat, yaprak şeklinde dikilen bu bitkinin dal verme olasılığı, filizlenmesi yüzde beştir. Sarmaşık haline gelmesi için çok ama çok uzun yıllar gerekirken, bir garantisi de yoktur. İmkansız mıdır? Hayır. Tek yapraktan da sarmaşık verebilir.  

hoya kerrii yaprak

Hoya Kerrii Kış Bakımı  

Bitkiler için en çok merak edilen konulardan biri de kış bakımıdır. Çoğu bitkinin kış bakımı farklı uygulanıyor, çünkü her bitkinin soğuğa karşı toleransı farklı olur. Kalp Sukulent Hoya Kerrii ‘nin kış bakıımından bahsedecek olursak, bu türün soğuğa karşı toleransı çok azdır. Kış soğukları başlayana kadar balkonda bakabilirsiniz. Fakat bulunduğunuz bölgede hava eksi derecelere iniyorsa ve don olayları çok görünüyorsa, dışarıda bakmak; bitkinin ölmesine sebep olabilir. Kış bakımı sağlamak için ev içerisine alabilir, soğuk veya sıcak bir odada bakabilirsiniz. Soğuk bir odada, toprak çok yavaş kuruyacağı için; sık sulamanıza gerek yoktur. Fakat sıcak bir ortamda, yazın uygulanan bakım devam edilebilir. Ev içerisinde de aydınlık, güneş alan bir yerde olmalı. Pencere önü idealdir. Fakat ısıtıcılardan uzak konumlandırılması gerekir. Örneğin, direkt olarak düzenli çalışan bir kalorifer peteğinin üzerine konulması, bitkiye zarar verecektir. Kışın, bitki gelişimi durduğu için, bahar ayında gelişime başladığı zaman üretim yapmanız daha doğru olacaktır. Kışın, yağmur suyu biriktirebilirseniz, sulamalarınızı yağmur suyuyla yapmanızın herhangi bir sakıncası yoktur. 

Kalp Sukulent Yaprağı Neden Sararır? 

Bitkiler strese girdiği veya bakımı yanlış sağlandığında, bu durumu göstermek adına yapraklarını yansıtır. Hoya Kerrii için de bu geçerlidir. Sararan yapraklar, bir şeylerin eksik veya çok fazla yapıldığını gösterir. Hoya Kerrii yaprak sararması nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Direkt güneş ışığına uzun saatler maruz kalma 
  • Çok fazla sulama  
  • Az sulama 

Eğer bitkinizin yaprakları yumuşamaya başladıysa bu çok fazla sulandığını gösterirken, yaprakların çekilmesi, büzüşmesi de az sulandığını gösterir. Sevgili çiçeği yapraklarında su barındırır. İhtiyacından fazla veya sık sulamada, yaprağın çekeceği su miktarı artacaktır. Bu durumda da yaprak çok fazla suyu maruz kalacak ve sert olan yaprak yapısı yumuşamaya başlayacaktır. Az sulandığı zaman da, bitki ihtiyacı olan suyu aramaya başlar. Bulamadığı zaman, bünyesindeki suyu korumak için, yapraklarından feragat eder. Sararmış yaprağın bir diğer sebebi de, yukarıda da bolca bahsettiğimiz ışık olayı. Direkt güneş ışığına, özellikle yazın öğle güneşine, maruz kalması bitkinin sağlığını olumsuz etkileyecektir. Direkt ışığa toleransı olmadığı için; yaprakları rengini kaybetmeye başlayacaktır. Sararmış yapraklar maalesef, yeniden eski haline dönmez. Eğer mum çiçeğinin yaprağı sarardıysa, bu bitkiyi kurtarmak için önlem anlamanız gerektiğini gösterebilir. Yaprak sararmanızda bu bahsettiğimiz üç durum önceliğiniz olabilir. Bunlar dışında, bitki ani yer değişikliğine maruz kaldıysa da yaprakları sararabilir. 

Yukarıda sizinle Hoya Kerrii Sevgili Çiçeği bakımını paylaştık. Hoya Kerri, kalpli yaprakları olan bir sarmaşık mum çiçeğidir. Hoya bitkisine istediği bakımı verdiğinizde, yaşını aldığını size çiçekleriyle teşekkür edecektir. Karışım toprak, kuruyunca sulama ve aydınlık bir yerde kolaylıkla bakabilirsiniz. Hoya Kerrii bakımı hakkında sorularınız varsa aşağıya yorum bırakabilirsiniz.