Çiçek gibi bir sukulent… Rozet yapraklarıyla Echeveria’lar ev, ofislerde dekorasyon olarak da çokça tercih edilen bakımı kolay bir sukulent türüdür. Çoğu türü kolayca bulunur. Gümüş tonlarında yeşil yapraklara sahip Echeveria sukulentleri siyah, beyaz ve kırmızı tonlarında da görebilirsiniz. Havadar ve güneşli ortamları severler. Yapraklarında su barınması sayesinde susuzluğa karşı toleransı vardır. En kolay çiçek açan sukulent türlerinden biridir. Baharla birlikte tek bir dal üzerinde birden fazla minik çiçek açar. Echeveria yavrulaması ve üretimi kolayken yaz kış doğru bakımla uzun yıllar saksıda bakabilirsiniz. Peki Echeveria bakımı nasıl olmalı? Echeveria çiçek nasıl açar? Echeveria bitkisi hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Günlük bitkili paylaşımlar için Instagram hesabımızı takip edin!

Echeveria Türleri Nelerdir?

Echeveria da zengin bir sukulent türüdür. Yaklaşık 150 türden oluşan 1000 çeşit Echeveria bitkisine sahiptir. Rozet şeklinde görüntüsüyle bir çiçeği andıran bu türü farklı şekil ve renklerde görebilirsiniz. Kıvrık veya düz, tüylü veya bembeyaz yapraklarıyla karşımıza çıkabilir. En yaygın Echeveria türleri ise:

  • Echeveria cante, Echeveria derenbergii, Echeveria elegans, Echeveria gibbiflora, Echeveria imbricata, Echeveria leucotricha, Echeveria lilacina, Echeveria nodulosa, Echeveria pallida, Echeveria peacockii, Echeveria runyonii, Echeveria setosa, Echeveria shaviana…

Echeveria bakımı

Echeveria Nasıl Bakılır?

Rozet şeklinde büyüleyen bir sukulent türüdür. Echeveria ismini  Atanasio Echeverría y Godoy (Meksikalı Botanik illüstratör)’dan almıştır. Crassulacaeae ailesinin çiçek açan bir türüdür. Anavatanı Meksika ve Güney Amerika’nın kuzeybatısıdır. 1000’den fazla çeşidi içinde barındıran bu türe doğru bakımla uzun yıllar bakabilirsiniz.

Gelişim dönemleri bahar ile başlar ve sıcakların artmasıyla çiçeklenmeye başlar. Gövdelerinden çıkan bir dal üzerinde çiçek açarlar. Çiçekleri küçük boyutludur. Yeterli güneş almaları durumunda dolgun bir yapıya sahip olacaktır. Aksi durumda, yaprakları arası açılarak çelimsiz büyümeye başlayacaktır. Esintili ortamları severler. Saksıyı kapladıktan sonra, saksı değişimi yapılabilir. Doğru bakımla birden fazla yavru verebilir. Yavrularını ayırarak yeni Echeveria’lara sahip olabilirsiniz. Aşağıda Echeveria konusunda dikkat etmeniz en önemli konu sulamadır. Fazla sulamaya karşı toleransı yoktur. Echeveria bakımını detaylı bir şekilde paylaştık.

Echeveria Sukulent Nasıl Sulanır?

Doğru sulama ile sağlıklı ve uzun ömürlü Echeveria sukulentlere sahip olabilirsiniz. Echeveria türlerinin kuruluğa karşı toleransı vardır. Aşırı susuz kaldıklarında diğer sukulentler gibi yapraklarında barındıkları suyu kullanırlar. Yapraklarındaki değişimlerden bitkinin susuz kaldığını kolayca anlayabilirsiniz. Susuz kalan yapraklar büzüşmeye ve kurumaya başlar. Tam kuruma gerçekleşmediyse sulama ile bitki normal haline döner.

Echeveria türlerinin aşırı sulamaya karşı toleransı maalesef yoktur. Fazla sulamada hemen kök çürümesi gösterebilir. Bu yüzden toprak tamamen kurumadan tekrar bir sulama yapılmaması gerekir. Sulama yapmadan önce toprağın tamamen kurumuş olmasından emin olmalıyız. Toprak dibi de kontrol edilmeli. Eğer sukulent bakımına alışkın değilseniz bir aparat yardımıyla kontrol sağlayanabilir. Eğer kök kısmı hala ıslaksa sulama ertelenmeli.

Echeveria toprağı tamamen kuruysa, tüm saksıya nüfuz edecek sulama yapılması gerekir. Sulama yavaş yapılmalı. Suyun toprağın her kısmına değdiğinden emin olmamız gerekir. Bu işlemi yaparken, sulama saksı ile orantılı olmalı. Aşırı sulamadan kaçınılmalı.

Yazın sulama yapılırken, suyun yapraklara değmemesine özen gösterilmeli. Özellikle direkt öğle güneşi yakıcı olabilir. Echeveria sulaması için, içme suyu kullanılabilir. Eğer biriktirebilirseniz de yağmur suyunu da tercih edilebilir.

Echeveria Ne Sıklıkla Sulanır?

Echeveria sukulentin sağlıklı gelişimi ve çiçek açabilmesi için düzenli bir sulama yapılması önemlidir. Bir önceki başlıkta da bahsettiğimiz gibi Echeveria sukulentler aşırı sulamayı sevmez. Bir anda fazla sulama veya sık sulama bitkiyi çürütebilir.

Echeveria için genel bir sulama aralığı yoktur. Bitkiye yapılan bakım, sulama aralığını belirler. Echeveria sukulent için kullanılan toprak, alınan güneş ışığı dışında bitkinin boyutu, saksısı ve yaşanılan bölge sulama aralığını belirleyen faktörlerdir. Bunlar bitki toprağının kuruma sürecini belirler.  Aynı ev içerisinde bile farklı konumlandıran aynı tür Echeveria arasında bile sulama aralığı değişiklik gösterebilir.

Belirli bir süre sonra bu sulama aralıklarını alışır ve düzenli sulama yapabilirsiniz. Bu zamana kadar toprağın tamamen kurumasını bekleyip, sulama yapılabilir.

Echeveria Toprağı Nasıl Olmalı?

Echeveria sukulent türünün fazla sulamaya karşı toleransı yoktur. Bu durumdan dolayı Echeverialar için su tutmayan, drenajı yüksek olan toprak tercih edilmesi gerekir. Su tutma özelliği olan toprak kullanılması durumunda, bitki uzun süre suya maruz kalacağı için çürüme kaçınılmaz olur. Her ne kadar Echeveria için doğru sulama yapılsa bile, su tutan toprakta sağlıklı gelişim gösteremez.

Echeverialar için sukulent türleri için kullanılan karışım topraklarından tercih edilmeli. Bu topraklar geçirgen yapıda olup, sulama sırasında toprak sadece ihtiyacı olan suyu alır. Geriye kalan fazla suyu bünyesinde barındırmadan atılımını sağlar. Saksının altında delik varsa, sulama esnasında bu fazla su hızlıca atılır. Eğer saksıda drenaj delikleri yoksa, toprak yerleştirilmeden önce drenaj mutlaka yapılmalı.

Sukulent topraklarını kendiniz hazırlayabilirken aynı zamanda satın alabilmeniz de mümkün. Kendiniz hazırlamanız durumunda, kaliteli bir torf tercih edilmeli. Toprağın drenajı sağlamak için de perlit, ponza, cocopeat vb. ilave edilmelidir. Eğe hazır toprak satın alacaksınız, mutlaka toprağın içeriği kontrol edilmeli. Çoğu markette satılan toprağın içeriği kalitesiz olduğu için sineklenme yapabilir.

Echeveria Toprağı Ne Zaman Değiştirilir?

Echeveria türleri için toprak değişimi gelişim dönemlerinde yapılır. Diğer sukulentler gibi, havaların soğumasıyla gelişimleri durur. Mart ile sıcakların başlamasıyla da gelişim göstermeye başlarlar. Gelişime başladığı dönemlerde toprak değişimi yapılabilir.

Yeni alınan bir bitki için mevsime bakılmazsınız toprak değişimi önerilir. Çünkü, genellikle alınan bitkinin toprağı hakkında bilgimiz yoktur. Su tutan, kalitesiz bir toprak bitkiyi çürütebilir veya toprakta bulunan bir hastalık biz fark etmeden yayılabilir. Örneğin, köklerde unlu bit yaygın olarak görülür. Unlu bit yayılıp, bitkiyi sararken aynı zamanda diğer bitkilere de sıçrayabilir. Bu gibi durumları önlemek adına yeni bitki alındığında toprak değişimi, kök temizlenmesi yapılmalı.

Çiçeklenme dönemlerinde yapılan toprak değişimi sonucu, bitkinin tomurcukları veya açan çiçekleri kuruyabilir. Bu yüzden eğer bitkinizde hastalık yoksa, çiçeklenme döneminde toprak değişimini erteleyebilirsiniz. Sağlıklı bir Echeveria için bitki saksıyı doldurana kadar toprak değişimi yapılmasına gerek yoktur. Eğer büyümüyorsa, iki yılda bir toprağı tazelemek adına değişim yapabilirsiniz.

Echeveria Saksısı Nasıl Olmalı?

Echeveria türleri için ağzı geniş ve bodur saksılar tercih edebilirsiniz. Enine genişleyen bir tür olduğu için dar saksılarda büyümesi yavaşlar ve yavru vermez. Bitkinin boyuna orantılı olacak şekilde istediğiniz saksıda Echeveria türlerine bakabilirsiniz. Bitkiye oranla küçük saksılar gelişimi yavaşlatırken büyük saksılar ise fazla sulamadan bitkiyi çürütebilir. Her ne kadar doğru sulama yapılsa bile bitki, büyük bir saksıda ister istemez fazla suya maruz kalır ve bitki çürümeye başlar.

Sukulentler için genellikle boyasız toprak saksı tercih edilir. Bu saksı türleri toprağın kurumasını hızlandırdığı için sukulentlerin gelişimine katkı sağlar. Toprak daha hızlı kuruyarak bitkinin çürüme ihtimalini düşürür. Ama bu bir zorunluluk değildir.

Echeveria türleri için drenaj deliği olan saksılar büyük avantaj sağlar. Aşırı sulamaya toleransı olmadığı için, su içerisinde kalan bir Echeveria için çürüme kaçınılmaz olur. Drenaj delikleri, sulama esnasında fazla suyun atılımını sağlayarak bitkinin sadece ihtiyacı olan suyu almasını sağlar.

Kullanılan saksıda drenaj deliği yoksa, kendiniz de açabilirsiniz. Saksının altına iki üç adet delik açmanız bile yeterli olacaktır. Drenaj deliği açmak istemiyorsanız da toprak koymadan önce ponza, lav kırığı gibi taşlar kullanarak saksı içi drenaj sağlayabilirsiniz. Taşları bir sıra yerleştirmeniz yeterli. Fakat saksı içi drenajı diğeri kadar sağlıklı olmadığı için, sulamaya mutlaka dikkat edilmeli.

Echeveria Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?

Echeveria saksı değişimi bahar aylarında yapılır. Toprak değişimi kısmında anlattığımız gibi, Echeveria sukulentlerin gelişimi Mart ile başlar ve soğuklar başlayana kadar devam eder. Bu aralıkta saksı değişimini istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Kışın saksı değişimi tavsiye edilmez.

Bitki yeni alındıysa, toprak değişimi yapılacağı için aynı zamanda saksı değişimi de yapabilirsiniz. Echeveria sukulentiniz, saksıyı kapladığı zaman değişim yapabilirsiniz. Eğer saksı bitkiye küçük gelirse, gelişim durur ve yavru vermez.

Echeveria Güneş Sever Mi?

Diğer sukulent türleri gibi, Echeveria bitkisinin de sağlıklı gelişimi için gün içerisinde en az 5-6 saat güneş ışığı alması gerekir. Echeveria sukulentlerin düzgün formda gelişimi ve çiçek açabilmesi için güneş ışığını direkt olarak almaları önemlidir. Fakat yazın direkt öğle güneşi yakıcı olabileceği için, sabah veya akşam güneşi alan bir yerde konumlandırabilirsiniz. Özellikle öğlen sulama yapıldıysa ve su damlaları bitki yapraklarında kalırsa, direkt öğle güneşinde bu damlalar bitki yapraklarında yanıklara sebep olabilir.

Echeveria bitkisinin gelişimi size aldığı güneşin yeterli olup olmadığı konusunda bilgi verir. Eğer gövde kısmı hızlı büyüme gösteriyor ve yapraklar arası açılıyorsa bu alınan güneş ışığının yetersiz olduğunu gösterir. Hızlı büyüyüp, uzun bir form alması bitkinin güneşe ulaşma istediğinden kaynaklanmaktadır.

Echeveria sukulentleri için kış bakımı yapılabilir. Bu dönemlerde de yeterli gün ışığı alması, bahar dönemindeki gelişimini ve çiçek açmasını destekler. Çok fazla nem bu tür sukulentlerin köklerinin çürümesine sebep olur.

Echveria bakımı

Echeveria Ne Zaman Çiçek Açar?

Rozet yapraklarıyla çiçek gibi görünen Echeveria’lar da doğru bakımla çiçek açan türlerdir. Echeveria türlerinin çiçekleri diğer bitkilerden biraz farklıdır. Tomurcuklanma dönemiyle, yapraklarının arasından ince soluk pembe renkte bir dal çıkarır ve bu dalın üst kısmında tomurcuklanmaya başlar. Aynı anda birden fazla çiçek açar. Çiçekleri genellikle ters lale şeklindedir. Echeveria çiçeğinin rengi bitki türüne göre değişse de genellikle pastel tonlarda pembe ve maviden oluşur. Beyaz Echeveria çiçeği de vardır.

Echeveria’lar çiçeklenmeye bahar ile başlar. Gelişim dönemi ile birlikte, bitki enerjisini gelişmeye, yavrulamaya ve çiçek açmaya harcar. Çiçeklenmeye başlayan bir sukulentin gelişimi, çiçek kuruyana kadar durur. Kuruyan çiçek dalını keserek, bitkiyi gelişimi için cesaretlendirebilirsiniz. Peki Echeveria nasıl çiçek açar?

  • Öncelikle bazı bitki türlerinin çiçek açabilmesi için yaş alması gerekir. Evet, çoğu bitki yavruyken veya yaşında çiçek açabilir. Fakat, bazı bitkiler öncelikle olarak kendini geliştirmek ister. Bu durumda çiçek açması birkaç yılı bulabilir. Genel olarak Echeveria türleri bir el genişliğine ulaştıktan sonra çiçek açar.
  • Doğru bakımın sağlanmış olması gerekir. Eğer Echeveria sukulentleri ihtiyaçları olan suyu zamanında verip, yeterli güneş ışığı aldırırsanız, havaların ısınmasıyla çiçeklenmeye başlayacaktır.
  • Kış bakımı da Echeveria’ların çiçek açmasında önemli bir etkendir. Sukulente soğuk bir ortamda bakılarak kış bakımı sağlanması, baharda bu sukulentin çiçek açmasını destekler.
  • Echeveria’lara gelişim döneminde uygulanan sıvı besin veya gübreler de bitkinin baharda çiçek açmasına yardımcı olur. Echeveria türleri için sukulent besinleri kullanılmalı.

Echeveria Kış Bakımı

Sukulent türlerinin çoğunun gelişimi bahar ile başlar, kışın soğukların başlamasıyla durur. Hava durumuna bağlı olarak bu süre değişse de genellikle Kasım sonu ile Mart ortası sukulentlere kış bakımı uygulanabilir. Bu durum kış uykusu da denir. Kış bakımı bitkilerin dinlenmesine destek olmaktır aslında. Bu süreçte bitkiyi dinlendirerek, gelişmeye başladığı dönemlerde daha sağlıklı büyümesini destekleyebilir ve çiçek açma ihtimalini arttırabiliriz. Peki Echeveria kış bakımı nasıl olur?

Kış bakımı sağlayabilmek için, öncellikle bitkiyi soğuk bir ortamda konumlandırmak gerekir. Bulunduğunuz bölgede don olayları çok görünmüyorsa, aşırı soğuk yoksa balkonda bakabilirsiniz. Bunun dışında soğuk bir odada pencere önünde de Echeveria türlerini bu süreçte dinlendirebilirsiniz. Echeveria kış bakımına alındığında sulanma ihtiyacı çok yoktur. Ayda bir sulamanız yeterli olacaktır. Çünkü toprak yazın olduğu gibi hemen kurumayacak ve doğru sulama ile verilen su bitkiye uzun bir süre gidecektir. Yaz kış fark etmeden güneş ışığı almalılar.

Echeveria kışın ev içerisinde bakılıyorsa yazın uygulanan bakıma devam edilmeli. Sıcak bir ortamda kış bakımı mümkün değildir. Bu durumda, bitki toprağı hızlı kuruyacağı için düzenli sulanmaya ihtiyacı vardır. Toprak yazın olduğu gibi çok hızlı kuruyacaktır. Kışın ev içerisinde bakıldığında, mutlaka yeterli güneş ışığı almalı. Pencere önünde bakılması tavsiye edilir. Fakat, ısıtıcılar bitkiye zarar vereceği için onlardan uzak konumlandırılması gerekir. Ev içerisindeki bitkileri belirli aralıklarla havalandırmak gerekir.

Kış bakımı şart değildir. Sadece hem bitkilerin hem de sizlerin bitki bakımı açısından dinlenebileceği bir dönemdir. Kışın, gelişim durduğu için toprak veya saksı değişimi tavsiye edilmez. Gübreleme, üretim ve değişimler için bahar ayı beklenmeli.

Echeveria Nasıl Çoğaltılır?

Echeveria, çok sevilen bir sukulent olduğu için nasıl üretim yapıldığı en çok arananlar arasında. Echeveria’yı tohumdan, çelik veya yavru ayırma ile üretebilmeniz mümkün. Yavaş büyüyen bir tür olduğu için, yeni yavrularda da bu süreç çok hızlı olmayacaktır. Echeveria üretimi nasıl olur?

  • Tohumla Echeveria üretimi yapabilirsiniz. Tohumdan üretim yapıldığı zaman, bitkinin olgunlaşması birkaç yıl alır. Tohumu mutlaka güvenilir bir yerden almanızı tavsiye ederiz.
  • Yapraktan üretim yapılabilir. Sağlıklı Echeveria yapraklarını sıra halinde toprak üzerine yatırmanız yeterli. Mutlaka sukulent toprağı kullanılmalı ve çok suya boğmamak gerekir. Düzenli olarak toprağı fısfısla nemlendirmek yeterli. Direkt güneş almamalı. Yaprak, öncelikle kök vermeye başlar ve daha sonra da yavrusu çıkar. Yavrulamaya başladıktan sonra, isterseniz ana yaprağı kesebilirsiniz. Enerji yapraktan alınır, köke verilir ve bu sayede yeni yavru daha hızlı büyüyebilir. Yavru büyüdükten sonra, tamamen yapraktan ayırabilir ve boyutuna uygun, küçük üretim saksılarına dikilerek bakımı sağlanabilir.
  • Ana rozet bitkinin ortasından ayırarak da üretim yapabilirsiniz. Aslında bunu kaktüslere yaptığımız kafa uçurma yöntemi gibi düşünebilirsiniz. Olgunlaşmış bir Echeveria bitkisinin ortasından nazikçe ayırmanız gerekir. Ayrılan parça çok büyük olmayan, bitki ile orantılı bir saksıya dikilebilir. Kök verene sadece nemlendirerek sulanmalı. Bitki toprağa tutunduktan sonra Echeveria bakımı uygulanabilir.
  • Echeveria yavrulayan bir türdür. Saksısı uygunsa birçok yavru verecektir. Bu yavrular, belirli bir büyüklüğü oluştuktan sonra ana bitkiden ayırıp, üretim saksına dikilebilir. Kök verene kadar fazla sulamadan kaçınılmalı.

Echeveria Gübreleme Nasıl Olmalı?

Echeveria’ların gelişimini desteklemek için sukulentler için üretilen sıvı besin ve gübreleri kullanabilirsiniz. Sukulentlerin özellikleri diğer bitki türlerinden farklı olduğu için, sadece onlar için uygun olan besinler tercih edilmeli.

Sukulent gübreleri sıvı veya katı olabilir. Echeveria için kullanacağınız her gübrenin üzerinde yazan kullanım talimatlarına uymanız son derece önemlidir. Her gübrenin kullanımı farklıdır ve fazla gübreleme bitkinin yanmasına sebep olur.

Echeveria için gübreleme işlemi bahar aylarında yapılır. Sukulentler için en verimli olarak Mart ve Haziran arası ayda en fazla iki kez olacak şekilde, gübrenin türüne göre bitkiye uygulanır. Yazın havaların çok sıcak olduğu zamanlarda gübreleme işlemi tavsiye edilmez.

Echeveria bakımı

Echeveria Sukulentler Birlikte Dikilir Mi?

Echeveria türleri aranjman için uygundur. Echeveria aranjmana diğer sukulent türlerinden eklemek isterseniz bakımları aynı olan türleri seçmeniz daha sağlıklı olacaktır. Çünkü bakımları farklı olan iki türü aynı saksıya dikilirse, bu içlerinden birinin kurumasına veya çürümesine sebep olabilir. Echeveria türleri enine büyüyen ve yavrulayan türler oldukları için bitkiler arasında boşluk olması gerekir. Sık dikildiğinde ortaya çıkan görüntü harika olsa da bu durumun gelişimlerini yavaşlatabileceğini hatırlatmak isteriz.

Echeveria Alt Yaprakları Neden Kurur?

Echeveria türleri gelişim gösterdikleri zaman alt yaprakları sararıp kuruyabilir ve daha sonra da dökülebilir. Eğer doğru sulama yapıyorsanız, bu konuda endişe etmenize gerek yok. Fakat, kuruma üst yapraklarda da görülüyorsa, bu bitkinin susuz kaldığını gösterir. Bu durumda sulama yapmanız yeterli olacaktır.

Echeveria Yaprakları Neden Büzüşür?

Echeveria yapraklarının büzüşmesi, bitkinin susuz kaldığını gösterir. Bununla birlikte yapraklarda kahverengi noktalar da oluşabilir. Sulama yapılmazsa, bitki tamamen kurumaya başlar. Bu durumda bitkiyi sulamanız yeterli olup sulamadan sonra bitki canlılaşmaya başlar.   

Echeveria bakımı

Echeveria Neden Yaprak Döker?

Echeveria yapraklarında su barından bir türdür ve fazla sulamaya toleransı yoktur. Toprak tamamen kurumadan sık sık veya aşırı sulama yapıldığında bitki suyu çekmeye başlar. Bu durumda bitki ihtiyacından fazla suya maruz kalacağı için çürümeye başlar ve yapraklarını döker. Ayrıca, çürümeye başlayan bitkinin yaprakları yumuşamaya da başlar. Eğer kök çürümeden farkına varılırsa, bitki topraktan çıkarılır ve birkaç gün gölge bir yerde kurumaya bırakılır. Daha sonra kuru bir toprağa dikilir. Dökülme tekrarlanmıyorsa sulama yapılır.

Günlük bitkili paylaşımlar için Instagram hesabımızı takip edin!

Yukarıda sizlerle Echeveria bakımını detaylı bir şekilde paylaştık. Sukulent bakmaya alışkınsanız Echeveria türü sizler için çok kolay olacaktır. Sağlıklı bir Echeveria için gerekli olan en önemli şart güneş ışığıdır. Yeterli güneş ışığı ile çelimsiz büyümez ve yavrulaması desteklenir. Bununla birlikte doğru toprak ve doğru sulama ile uzun ömürlü Echeveria sukulentlere sahip olabilirsiniz. Echeveria bakımı hakkında merak ettikleriniz, karşılaştığınız sorunlar için aşağıya yorum bırakabilirsiniz.