Kalp Kalbe Karşı bitki severlerin favori bitkilerinden, bitkili olmayan kişilerin de ilk gördüklerinde "Bu gerçek mi?" dediği bir türdür aslında. Bilimsel adı "Ceropegia woodii" olan bu tür Türkçede genel olarak "Kalp Kalbe Karşı Çiçeği" olarak bilinmektedir. Asclepiadaceae ailesine aittir. Bu bitkiyi tanımlamak oldukça kolaydır. Sarkan bir türdür ve bir asma dal üzerinden karşılıklı iki yaprak açar ve yaprakları kalp şeklindedir ki zaten ismini de buradan almıştır.

Kalp Kalbe Karşı Çiçeği Bakımı

Ceropegia woodii bitkisinin ana vatanı Güney Afrika , Esvatini ve Zimambvedir. Kalp kalbe karşı bitkisi, Natalda bir dağın kayalıklarından asılı bir şekilde 1881 yılında John Medley Wood tarafından keşfedildi. Birden fazla türü olan Kalp Kalbe Bitkisi'nin en yaygın olanı yaprakları yeşil olandır. Bu tür chain of hearts, collor of hearts veya string of hearts ismiyle de karşınıza çıkabilir. Bunun dışında; Ceropegia woodii variegata, Ceropegia woodii "Silver Glory" ve Ceropegia woodii "Heartless" (string of spades) türleri de vardır. Tüm türler asma dal şeklinde olup, sadece yaprak renk ve şekillerinde farklılıklar vardır. Şimdi bu gözde bitkinin bakımına geçelim.

Kalp Kalbe Karşı Bakımı Nasıl Yapılır?

Çoğu kişi için nazlı gibi görünen bu bitki aslında bakımı tam sağlandığında şaşırtacak derecede hızlı uzayabilmektedir. İçerde ve dışarıda bakımı sağlanabilir. Burada öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken konu aldığı güneş ışığıdır. Eğer bitkinizi dışarıda bakacaksanız, birkaç saat güneş alması yeterli olacaktır. 2-3 saatten fazla direkt gün ışığı alması bitkinize zarar verebilir. Ev içerisinde bakıyorsanız, ki ben öyle yapıyorum, perde arkası güneş alan bir yerde konumlandırıyorum. Esintiyi tüm bitkiler sever. Bitkiniz için çok geniş saksılar tercih etmeyin. Geniş saksılarda sulamayı fazla yapmanız durumunda bitkinizi kaybedebilirsiniz. Benim bu türde izlediğim yol ne kadar az toprak o kadar iyi. Kalp Kalbe Karşı bitkisinin kök kısmında soğanları vardır. O soğanları olabildiğince toprak yüzeyine yakın yerleştirebilirsiniz.

Kalp Kalbe Karşı Bitkimi Ne Zaman Sulamalıyım?

Kalp Kalbe Karşı bitkisi bir sukulent türüdür. Bu yüzden çok sık sulanmaya ihtiyaç yoktur ve sevmez de. Çok fazla suya maruz kaldığında bitki çürüyecektir. Eğer bitkinizi dışarıda bakıyorsanız yağmur almamasına dikkat etmeniz gerekir. Kalp Kalbe Karşı bitkinizin toprağı tamamen kuruduğunda sulamanız gerekir. Sadece toprak yüzeyine bakarak karar vermek yanlış olacaktır. Kullanılan toprağın su tutma özelliği varsa, bu durumda saksı dibi, hala bitki için yeterli olacak suyu barındırabilir. Kontrol etmeden sulama yaptığınızda bitkiniz için kötü sonuçlar doğurabilir. Eğer bitkinin yaprakları kurumaya başladıysa, bu bitkinizin susuz kaldığını gösterir. Sulamada sadece toprak etkili değildir. Evinizde bulundurduğunuz konum, aldığı ışık ve kullandığınız saksı da bitkinizin sulama aralığını belirleyen faktörlerdir. Bu yüzden, bitkiniz için sulama aralığını sizin kendiniz oluşturmanız gerekir. Sulama yaparken suyun tüm saksıya nüfuz etmesi gerektiğini de unutmamak gerekir. Kışın, diğer bitkiler gibi Ceropegia woodii türünün kış uykusuna yatırılması tavsiye edilir. Eğer bitkinizi kış bakımına alır ve tüm şartlarını sağlarsanız bitkinizi daha az sıklıklarla sulamanız gerekecektir. Sukulentler için bu sıklık ayda birdir.

Kalp Kalbe Karşı Çiçeği Toprak Seçimi

Kalp Kalbe Karşı Çiçeği Toprak Seçimi

Kalp Kalbe Karşı çok su sevmeyen bir bitki olduğu için toprak seçiminde de dikkatli olmanız gerekir. Sukulentler genel olarak geçirgen toprak severler. Bu geçirgen topraklar sulama yaptığınızda suyu hemen süzer. Sadece ihtiyacı olanı alır. Tabi burada ne kadar su döktüğünüz de önemli. Her ne kadar geçirgen, kaliteli bir karışım toprağı da kullansanız bitkinize uygulayacağınız aşırı bir sulamada bitkiniz yine de çürüyecektir. Bahçe toprağı, torf su tutma özelliği bulunan toprak türleridir. Bu yüzden, toprak karışımını kendiniz yapıyorsanız, suyu topraktan çekebilecek perlit veya ponza taşını kullanmanız gerekir. Buna ek olarak da su tutmaması adına dere kumu kullanabilirsiniz. Ben toprağımı hazır alıyorum. Yaklaşık bir yıldır aynı hazır kaktüs toprağını kullanıyorum.

Kalp Kalbe Karşı Saksı Seçimi

Kalp Kalbe karşı bitkisi yukarıda da bahsettiğimiz gibi sarkan bir türdür. Bu bitkiyi olabildiğince küçük bir saksıya ekmeniz ve sarkmasına izin vermeniz gerekir. Soğanlarına ve bitkinin boyutuna göre ağzı dar, çok derin olmayan bir saksı tercih edebilirsiniz. Böylece, bitki çok fazla toprağa maruz kalmamış olacak ve siz de "Çok suladım mı?" endişesinden kurtulmuş olacaksınız. Bitkiyi geniş, uzun bir saksıya diktiğiniz zaman mutlu olmayacaktır. Buna ek olarak, altı delik saksı kullanmak her zaman sizin için faydalı olacaktır. Eğer saksılarınız altı delik değilse, mutlaka drenaj yapmanız gerekir. Ponza, lav kırığı taşlarıyla saksılarınıza kolaylıkla drenaj sağlayabilirsiniz. Eğer beni takip ediyorsanız biliyorsunuz ki ben bitkilerimi hindistan cevizine diktim. Oldukça küçük bir saksı tercih ederek ilk başta endişelensem de şimdi en doğru kararı verdiğimi düşünüyorum. Hem bitkiler için çok sağlıklı oldu hem de dekor olarak evime çok yakıştılar. ♥️

Ceropegia Woodii Güneş Seviyor Mu?

Ceropegia Woodii Güneş Seviyor Mu?

Kalp Kalbe Karşı bitkisi direkt gün ışığını sevmez. Bitkinizi dolaylı bir şekilde gün ışığı alabilecek bir yere konumlandırmanız gerekir. Sabah güneşi almalarını tavsiye ederim. Ev içerisinde ve dışarıda bakılabileceğinden bahsetmiştik. Dışarıda baktığınız zaman bitkinizi özellikle öğlen güneşinden korumanız gerekir. Yarı güneşli yarı gölgeli bir yer tercih edebilirsiniz.

Yeterli Güneş Aldığını Nasıl Anlayabilirim?

Eğer bitkinizin arka yaprakları ve dalları mor-pembe rengini alıyorsa bitkiniz yeteri kadar güneş alıyordur demektir. Aksi takdirde bitkiniz komple yeşilse güneş konusunda biraz daha dikkatli olmanız da fayda var.

Kalp Kalbe Karşı Çiçeği Üretimi

Ceropegia woodii bitkisinin üretimi oldukça basittir. Üretim için en uygun mevsim bahar aylarıdır. Uzayan bir dalı kesip direkt olarak toprağa dikebilirsiniz. Eğer kestiğiniz dal uzun ise sarmal bir şekilde de toprağın üzerinden geçirerek sarktırabilirsiniz. Bitkiyi sarktırmanız çok önemli. Bu süreçte bitkinin toprağa alışması için, diker dikmez sulama yapmamalıyız. Üretim yapılan dalı çok güneşte bırakmayın ve esinti almasını sağlayın. Yaklaşık bir hafta bekledikten sonra ilk sulamanızı gerçekleştirebilirsiniz. Çürüme riski olacağı için kök salmadan çok fazla sulama yapmamanızı tavsiye ederim.

Kalp Kalbe karşı bitkisi yine aynı şekilde suda da köklendirebilir ve bu köklendirilen dal toprağa ekilerek, yukarıda bahsettiğimiz şekilde bakımını sağlayabilirsiniz. Bitkinizin hava kökü varsa, bitkinizi kesmeden de köklendirebilirsiniz. Bitkinizde hava kökünü bulduktan sonra, hava kökünü su dolu bir bardak, tüp içerisine bükerek koyabilir ve köklenmesini sağlayabilirsiniz. Eğer köklenmezse de geri çıkarabilirsiniz. Böylece bitkinize hiç zarar vermemiş olacaksınız.

Ceropegia woodii bitkisini yapraktan üretebilir miyim?

En çok karşılaştığım sorulardan biri de bu. Evet, bu bitkiyi yapraktan da köklendirebilirsiniz. İçme suyunun üzerine streç film gererek bitki yapraklarınızı dallarından sabitleyebilirsiniz. Bitkileriniz birkaç hafta içerisinde kök vermeye başlayacaktır.

Günlük bitkili paylaşımlar için Instagram hesabımızı takip edin!

Kalp Kalbe Karşı Kış Bakımı

Kalp Kalbe karşı bitkisi için kış bakımı tavsiye edilir.

Sukulentlerde Kış Bakımı Nasıl Sağlanır?

Bitkinizi öncelikle soğuk bir ortamda tutmanız gerekir ve burada da bitkiniz gün ışığını önceden aldığı gibi almalı. Buna ek olarak, toprak çok hızlı kurumayacağı için ayda bir sulama yapmanız yeterli olacaktır. Bu süreç genel olarak Kasım- Şubat arasını kapsamaktadır. Fakat, burada dikkat etmeniz gereken bir durum vardır. Ceropegia woodii çok fazla soğuk sevmemektedir. Bulundurduğunuz ortam minimum 15 C° derece olmalıdır. 15 C° altı bir dereceye maruz kaldığında bitkinizi kaybedebilirsiniz. Tüm şartları sağladığınız zaman bitkinizi kış bakımına alabilir ve bahar geldiğinde sulamaya başlayarak gelişimi için hazırlayabilirsiniz. Eğer kış bakımına alamayacaksanız yani, sıcak bir ev ortamında, salonda, bakacaksanız bitkinizi ısıtıcılardan uzak tutmanız ve pencere önüne konumlandırmanız gerekir. Toprak tamamen kuruduğunda sulama yapmanız gerekir. Aslında kış bakımına aldığımızda da aynı mantıkla bitkiyi suluyoruz. Sadece bitki soğuk bir ortamda bulunduğu için toprak geç kuruyacağından sulaması aralığı da bu yüzden açılmakta.

Kalp Kalbe Karşı Çiçek Açıyor Mu?

Kalp Kalbe Karşı Çiçek Açıyor Mu?

Ceropegia woodii çiçek açan bir türdür.

Kalp Kalbe Karşı Türleri

Kalp Kalbe Karşı bitkisinin dört türü bulunmaktadır. Bunlar:

  • Ceropegia woodii
  • Ceropegia woodii variegata
  • Ceropegia woodii "Silver Glory"
  • Ceropegia woodii "Heartless"