Atatürk Çiçeği, diğer bir adıyla Ponsetya, kış mevsiminin en göz alıcı süs bitkilerinden biridir Meksika kökenli Atatürk Çiçeği, sütleğen olan Euphorbia ailesine aittir. Yeşil yaprakları arasındaki parlak kırmızı yaprakları ve etkileyici görünümü ile özellikle yılbaşı süslemelerinde sıkça tercih edilir. Her yıl, kısa günlerin başlamasıyla birlikte, bu harika bitkinin bakımı için en uygun koşulları sağlamak, onun sağlıklı büyümesi ve kışın göz alıcı çiçekler açması için kritik önem taşır. Genel çerçevede, bakımı kolaydır ve birkaç noktaya dikkat ettiğinizde uzun yıllar sağlıkla bakabilirsiniz. Bu yazıda, Atatürk Çiçeği'nin özelliklerinden bakımına, çoğaltılmasından budanmasına kadar her yönüyle detaylı bir rehber sunacağız.

Günlük bitkili paylaşımlar için Instagram hesabımızı takip edin!

Atatürk Çiçeği Genel Özellikleri

Ponsetya olarak da bilinen Atatürk Çiçeği, kırmızı yapraklarıyla dikkat çeken ve kış aylarında evleri süsleyen en popüler bitkilerden biridir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, bu bitkiyi ülkemize getirip tanınması ve yetiştirilmesine önayak olduğu için, “Atatürk Çiçeği” ismi verilmiştir. Sonbahar sonu ve kış aylarında çiçek açtığı için Noel Yıldızı ve Yılbaşı Çiçeği ismiyle de karşınıza çıkabilir. Bilimsel adı “Euphorbia pulcherrima” olan Atatürk Çiçeği, sütleğen olan Euphorbia ailesine aittir. Sukulent türlerden aşina olduğumuz Euphorbia’lar geniş bir aile olduğu için, sukulent dışında da bitkileri kapsamaktadır. Bu yüzden Atatürk Çiçeği bir sukulent değildir.

Atatürk Çiçeği’nin geniş ve parlak yeşil yaprakları vardır. Yapraklar, oval şekilli ve sivri uçludur. Işığın azalması, bitki yapraklarını yeşil yapan pigmentin klorofil üretmesini engeller. Bu yüzden üst yaprakları (brakte) kış aylarında kırmızıya döner. Kırmızının yanı sıra, pembe, beyaz ve mor renk varyasyonları da bulunur. Ortalama olarak 30 cm ile 1,5 metre arasında gelişim gösterir. Dik ve odunsu bir gövdeye sahiptir, dalları geniş ve genellikle yukarı doğru büyür. Küçük ve sarı renkli çiçekleri yapraklarının arasında kendini gösterir.

Atatürk Çiçeği, dolaylı bir şekilde güneş almasını seven bir türdür. Kurumaya başladıkça sulama yapmak, yapraklarının sürekli canlı kalmasına yardımcı olur. Ani ortam değişikliklerini sevmez. Bu yüzden sık rüzgar alan yerlerde konumlandırılmamalı. Üretimi de kolay olan Atatürk Çiçeği bakımı hakkında detaylar için okumaya devam edebilirsiniz.

Atatürk Çiçeği Bakımı

Atatürk Çiçeği Sulaması

Atatürk Çiçeği'nin uzun süre kuru kalmayı sevmeyen bir bitkidir. Toprağının üst katmanı kuruduğunda sulama yapmak, köklerin sağlıklı kalmasını sağlar. Sulama yaparken, su toprağın her yerine nüfuz etmeli. Sulama işlemini yapraklar üzerinden değil de, toprak üzerinden yapmak daha sağlıklı olacaktır. Drenaj delikleri olan bir saksı kullanıyorsanız, saksı dibinden su çıkana kadar sulama yapabilirsiniz. Aşırı Sulama, yapraklarda sararma ve dökülme, kök çürümesi gibi sorunlara yol açabilirken, yetersiz sulama da yaprakların solması veya kırılması gözlemlenebilir.

Atatürk Çiçeği’nin sulamasına ek olarak, yapraklarına düzenli olarak su ile sprey yapmak faydalı olacaktır. Yaprakları bu şekilde ıslatmak, bitkinin ihtiyacı olan nemi almasına yardımcı olurken, yaprakların toz tutmasını engeller. Ayrıca, bu sayede yaprakları daha canlı renklerde olacaktır. Bahar ile birlikte bitki aktif büyüme döneminde olduğundan daha sık sulama gerekebilir. Kışın ise, bakımına ve toprak kurumasına bağlı olarak sulama sıklığı azalabilir. Kasım ve Ocak arası çiçeklenme dönemidir, bu yüzden çiçek açtığı sürelerde kuru bırakılması, çiçeklerin açmadan kurumasına neden olur.  Atatürk Çiçeği, kireç oranı düşük suyu tercih eder. Musluk suyu yüksek kireç içeriyorsa, yağmur suyu veya arıtılmış su kullanılabilir.

Atatürk Çiçeği Toprağı

Atatürk Çiçeği için drenajı yüksek bir toprak tercih etmek gerekir. Drenajı yüksek topraklar, su birikintisi oluşmasını önleyerek kök çürümesi gibi sorunları azaltır ve bitkiler için sağlıklı bir yetişme ortamı sunar. Kaktüs ve sukulentler için üretilmiş karışım topraklarından tercih edebilir veya kaliteli bir salon bitkisi toprağını perlit, vermikülit veya kum ile zenginleştirilmiş bir toprak hazırlayıp kullanabilirsiniz.

Atatürk Çiçeği'nin toprağını her yıl veya iki yılda bir değiştirmek, toprağın besin değerinin korunmasına yardımcı olur. Değişimi, bahar aylarında yapabilirsiniz. Çiçeklerinin kuruma ihtimali çok yüksek olduğu için de bu süreçte toprak değişimi ertelenmeli. Eğer, Atatürk Çiçeği bitkisi yeni alındıysa (toprak içeriğini bilmediğimiz için) en kısa sürede değişim yaparak, olası hastalıkların yayılması büyük ölçüde engellenir. Toprak değişimi sırasında, bitkinin kök sisteminin sağlıklı değilse köklere budama da yapılabilir.

Atatürk Çiçeği Bakımı

Atatürk Çiçeği Saksısı

Atatürk Çiçeği'nin sağlıklı büyümesi için doğru saksı seçimi önemlidir. Atatürk çiçeği, uzayan bir tür olduğu için dengesini koruyabilecek, ağzı çok geniş olmayan derin bir saksı tercih edilebilir. Bitkinin kök sistemini destekleyecek, ancak çok büyük olmayacak şekilde bir saksı seçilmeli. Genellikle bitkinin mevcut boyutundan biraz daha büyük bir saksı idealdir. Fazla suyun saksıdan kolayca akıp gitmesini sağlamak için drenaj delikleri olması daha sağlıklıdır.

Genel çerçevede, bitkiler için en sağlıklı saksı türü sırsız toprak (terracotta) saksılardır. Hava aldığı için toprağın daha hızlı kurumasını sağlar bu da çürüme riskini büyük ölçüde indiren bir durumdur. Fakat, bu bir şart değildir. Seramik, plastik gibi malzemelerden saksılar da kullanılabilir.

Atatürk Çiçeği saksı değişimi ne zaman yapılır? Sağlıklı gelişim gösteriyorsa, büyümesine bağlı olarak saksı değişimi yapabilirsiniz. Eğer kökler saksıdan çıkmaya başladıysa, bitki dengede duramıyorsa saksı değişimi en kısa sürede yapılması gerekir. Genellikle, bahar aylarında yapılması tavsiye edilir.  Toprak değişimi sırasında bitkiyi tekrardan strese sokmamak için saksı değişimi de yapılabilir.

Atatürk Çiçeği Işık İhtiyacı

Sağlıklı gelişimini, yaprak rengini ve çiçeklenmesini desteklemek için aldığı güneş ışığı önemlidir.  Atatürk Çiçeği, gün içerisinde en az 5 - 6 saat dolaylı bir şekilde gün ışığı almalı. Direkt öğle güneşi yakıcı olabileceği için, özellikle öğle saatlerinde korumak önemlidir. Ev içerisinde bakımı sağlandığı için aydınlık, ışık alan bir yerde konumlandırılabilir. Ani ışık değişikleri, bitkinin strese girmesine ve hastalanmasına neden olur. Bu yüzden sık rüzgar alan pencere, kapı kenarı yerine hava akışı daha stabil yerlerde bakımı sağlanmalı. 

Ponsetya bakımında farklı bir durum da vardır. Yapraklarının kırmızı olmasını isterseniz gün içerisinde 14 - 15 saat karanlıkta kalması gerekir.  Bu koşullar doğal olarak sonbaharda gerçekleşse de, iç mekanlarda bitkileri bu koşullara maruz bırakmak için yapay olarak karanlık ortamlar yaratmak gerekebilir. Bu karanlık dönemi, genellikle 5-10 hafta boyunca her gün tekrarlamak gerekir. Yeterli karanlık dönemlerinin yanı sıra, uygun sıcaklık ve nem koşulları da renk değişimini destekler. Gündüz sıcaklıkları 15-22°C ve gece sıcaklıkları 15°C civarında idealdir.

Atatürk Çiçeği Çiçek Açar Mı?

Atatürk Çiçeği, kış aylarında sarı renkte çiçek açan bir bitkidir. Genellikle Kasım ve Şubat arası çiçeklenme görünür. Bu yüzden “Noel Yıldızı” olarak da bilinir. Çok sık çiçeklenen bir tür değildir. İkinci kez çiçek açmayabilirken, doğru bakım ve budama ile uzun bir süre sonra açabilme ihtimali de az da olsa vardır. Atatürk çiçek açması için;

  • Gün içerisinde yeterli güneş ışığı alması gerekir. Yeteri kadar ışık almayan bitkilerin çiçeklenme riski daha azdır. 
  • Az (yetersiz) sulama, bitkinin gelişimini olumsuz etkiler. Bu süreçte enerjisini ayakta kamaya harcayacağı için çiçeklenme sürecine girmez.
  • Gübre verilerek hem gelişimi hem de çiçek açması desteklenir.

Atatürk Çiçeği Bakımı

Atatürk Çiçeği Üretimi

Tohum veya çelikten üretim yapılabilir. Tohumdan üretim biraz zahmetli ve uzun sürebileceği için genellikle çelikten üretim tavsiye edilir. İlkbahar veya yaz aylarında, sağlıklı bir dalın kesilmesi ve köklendirilmesiyle yeni bitkiler elde edilebilir. 
Atatürk çiçeği üretiminde kullanılan dalın sağlıklı olması gerekir. Hastalıklı veya yeni dallardan çoğaltım yapılmamalı. Dalı ayırdıktan sonra bir iki gün yara kısmının kuruması beklenmeli.

Drenajı yüksek bir toprak ve dalın boyuna orantılı bir üretim saksısı kullanılmalı.
Dalı, toprağı dikdikten sonra, nemlendirerek sulama yapılması gerekir. Kökleri olmadığı için fazla sulamak bitkinin çürümesine neden olacaktır. 
Dolaylı güneş alan bir yerde kök verene kadar bakımı sağlanabilir. Yeni köklendirilen bitkiler hassastır ve doğrudan güneş ışığından, aşırı sıcaklık ve soğuktan korunmalıdır. Kök verdikten sonra normal bakımı sağlanmalı.

Atatürk Çiçeği Budama Gerekir Mi?

Budama, Atatürk Çiçeği'nin sağlıklı ve estetik bir görünüme sahip olmasını sağlamak için yapılır. En uygun budama zamanı genellikle ilkbaharın başlarıdır. Bu dönemde, bitki aktif büyüme dönemine girmeye başlar.Yılda bir kez budama genellikle yeterlidir, ancak bitkinin görünümüne ve sağlığına bağlı olarak daha sık budama gerekebilir. Sağlıklı büyümeyi teşvik etmek ve şekil vermek için, ölü veya zayıf dalların kesilmesi gerekir. Budama esnasında temiz ve keskin budama makasları kullanılmalı. Bu, enfeksiyon riskini azaltır. Düzenli budama, hastalık ve zararlılara karşı direnci artırır ve enerjiyi sağlıklı sürgünlere yönlendirir. Budama sonrasında, Atatürk çiçeği bakımı sağlayarak aynı şekilde bakabilirsiniz.

Atatürk Çiçeği Bakımı

Atatürk Çiçeğine Gübre Verilir Mi?

Çiçeklenme ve gelişimini desteklemek için bahar aylarında gübre verilebilir. Atatürk Çiçeği için salon bitkileri için üretilmiş gübre veya besinlerden tercih edilmeli. Kullanılan gübrenin bitki için uygun olup olmadığı mutlaka araştırılmalı ve ürünün üzerinde yazan talimatlara göre uygulanmalıdır. Fazla gübreleme, bitkinin yanmasına neden olacaktır. Evde hazırlanan gübreler her ne kadar faydalı gibi görünse de mantar gibi hastalıklara sebep olabilirken, toprakta sineklenme yapabilir. Kürler yerine uygun gübre kullanımı Atatürk Çiçeği gelişimi için daha sağlıklı olacaktır.

Atatürk Çiçeği Yaprakları Neden Dökülür?

Yaprak dökülmesi aşırı sulamadan kaynaklanabilir. İyi drenaj ve doğru sulama uygulamaları bu sorunu önleyebilir. Eğer yaprak dökülmesi, aşırı sulamadan kaynaklıysa en kısa sürede kuru bir toprağa geçirilmeli. Bunu dışında, ani ortam değişiklikleri, bir anda fazla sıcağa veya soğuğa maruz kalma, kuru ortamlar yaprakların dökülmesine neden olabilir.

Birkaç yaprağın dökülmesi çok bir sorun teşkil etmez, fakat tüm yapraklar döküldüyse kurtarmak için geç kalınmış olabilir. Eğer kök çürümesi yoksa, ihtiyacı olan ortamı sağlanarak tekrardan yaprak vermesi için teşvik edebilirsiniz.

Günlük bitkili paylaşımlar için Instagram hesabımızı takip edin!

Yukarıda Atatürk Çiçeği bakımını detaylı bir şekilde anlattık.. Doğru sulama, toprak, ışık ve saksı ile uzun yıllar sağlıkla bakabilirsiniz. Her bitki gibi, Atatürk Çiçeği de özenli bakım ve dikkatle en iyi sonuçları verecektir. Aşırı sulama, yakıcı güneş ışığı veya esintili ortam gibi toleransı olan durumlardan kaçınıldığı sürece Atatürk Çiçeği sağlığını korumaya devam edecektir. Sağlığını kaybetmediği durumda da kolay bir şekilde üretim yapabilir ve sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Ponsetya bakımı hakkında merak ettikleriniz için aşağıya yorum bırakabilirsiniz.